Príbeh miliardára, ktorý nenávidí Rusko: Včera guvernér, dnes vyhostený

, msn;WSJ Foto: Youtube/RT TV

Igor Kolomoisky je 52 ročný miliardár. Prezývajú ho tajná zbraň Ukrajiny, pretože si vytvoril vlastnú armádu aby mohol bojovať proti separatistickým silám. Teraz vláda v Kyjeve čelí nebezpečenstvu, ktoré predstavuje jeden z jej najdôležitejších spojencov. Najnovšie už bol bankový magnát z krajiny vyhostený ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Najskôr pomáhal pri nákupe pneumatík, autobatérií a paliva pre armádne jednotky. Neskôr prišiel s tým, že vyplatí prémiu 10 000 dolárov za každého Rusa so zbraňou v ruke. Tučný muž zamilovaný do domácich jedál, riadil svoj doterajší biznis zo Švajčiarska. Vo svojej kancelárii má masívne akvárium so žralokmi, počas rokovaní nervózne stláča tlačidlo na diaľkovom ovládaní, aby klesajúce mäso žralokov riadne rozdráždilo. Iste, v krajine, ktorá nemá dostatok bojaschopných vojakov, môže s miliardárskou podporou preraziť akýkoľvek nápad. Napríklad aj ten, aby sa vytiahol elektrický plot na hranici medzi Ruskom Ukrajinou.

V marci minulého roka bol Kolomoisky, ktorý založil na Ukrajine najväčšiu komerčnú banku Privat Bank, menovaný za guvernéra v oblasti Dnepropetrovsk na východe krajiny, kde prevažuje rusky hovoriace obyvateľstvo. Po páde prezidenta Viktora Janukovyča chceli regióny Doneck a Luhansk vyhlásiť nezávislosť. Dnepropetrovská oblasť sa stala stredobodom vzplanutí. Na jednej strane bola vládne zúfalstvo prekaziť akékoľvek aktivity ohľadom nezávislosti, na strane druhej sa rebeli a separatisti snažili obnoviť súčasť toho, čo aj Vladimir Putin nazýva Новороссия, alebo Nové Rusko.

Do vojnovej situácie sa postupne dostal celý región, nová vláda v Kyjeve nebola pripravená ponúknuť finančné ani vojenské zdroje potrebné k odrazeniu útokov separatistov. Takže sa tejto práce chytil Kolomoisky. Alebo skôr ju od Kyjeva vďačne prevzal.

Miliardár mal okolo 10 miliónov dolárov mesačne na platy vojakov a policajtov, ako uviedol Wall Street Journal, dobré predpoklady na vybudovanie vlastnej armády. V júni minulého roka tzv. Dnipro Batallion pozostával z 2000 ťažko ozbrojených vojakov, ďalších 2000 čakalo v zálohe. Všetko pod vedením miliardárovho blízkeho spojenca, ktorý sám seba označuje ako "manažéra konfliktov," Gennadija Korbana. Pre porovnanie, na Ukrajine počas anexie Krymu mala armáda 6000 mužov po celej krajine. „Ak chce niektorý ruský vojak zomrieť pre Rusko, mal by prísť do Dnepropetrovska, pretože tu ho zabijeme," povedal Jurij Berjoza, veliteľ práporu.

Aj keď bol Korban biznismen, situácie na pokraji života a smrti mu neboli cudzie. Sám prežili pokus o atentát v marci 2006, kedy sa jeho auto ocitlo pod paľbou útočníkov z automatických zbraní, či keď niekto aktivoval nástražný systém pod jeho stolom. Korban aj Kolomoisky sú dobre známe firmy, obaja muži sa preslávili agresívnymi e obchodnými metódami, aj keď vždy tvrdili, že v iných krajinách by ich činnosť posudzovali jednoducho ako "fúziu a akvizíciu". Vďaka celoštátnej televíznej stanici má Kolomoisky "väčší vplyv, než večierok v parlamente," vyjadril sa Korban pre ukrajinskú tlač v roku 2007.

Potom, čo sa podarilo udržať Dnipropetrovsk v rukách vlády po neľútostných bojoch, zdalo sa, že misia je úspešne splnená. Minulý týždeň ale prišli prvé pochybnosti. Ozbrojení muži v maskách zaútočili na sídlo štátnej ropnej spoločnosti UkrTransNafta v ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve len krátko po tom, čo bol vyhodený riaditeľ Oleksander Lazorko, kľúčový spojenec Kolomoiského.

Dvaja parlamentní poslanci obvinili Kolomoiského, že to on poslal ozbrojených mužov. Miliardár sa obrátil so svojimi obrannými argumentmi priamo na novinárov.

Aj keď sa cez víkend podarilo budovu dostať späť pod kontrolou vlády, skutočnosť, že takýto útok mohol prebehnúť v centre Kyjeva je pre prezidenta Petra Porošenka zdrojom veľkého rozpakov. Nakoniec útok prichádza vo veľmi citlivom čase, keď má začať proces implementácie rozsiahlej ekonomickej reformy výmenou za záchranný balík s odhadovanou výškou pomoci 40 miliárd dolárov.

Porošenko bol donútený členmi parlamentu, aby "upratal Kolomoiského", a dokonca následne vojakom v hlavnom meste povedal, že "nebudeme mať žiadneho guvernéra s armádou financovanou z vlastného vrecka". Napriek tomu existujú obavy, že vláda smeruje k neuváženému dištancovaniu sa od jedného z najbohatších a najviac strategicky dôležitých spojencov. Otázka, na ktorú nikto zdá sa nepozná odpoveď je, že čo sa teraz udeje.

Kolomoisky vlastní iba 42 % v UkrTransNafte, ale už si zvykol na prevádzkovanie svojej podnikateľskej činnosti. Avšak, ako napísal Financial Times, nový zákon, ktorý prešiel parlamentom, vracia späť kontrolu nad spoločnosťou do rúk štátu, ak ten vlastní vo firme 50 % plus jednu akciu. Navyše nový zákon znižuje počet akcionárov, ktorí musia byť prítomní na hlasovaní. Toto všetko sa dá všeobecne považovať za škodlivé, pokiaľ ide o záujmy Kolomoiského Privat Group.

V rozhovoroch v ukrajinskej televízii sa ozvali priaznivci Kolomoiského a obvinili Porošenka, že spustil voči nemu politicky motivovaný útok. Medzitým, guvernér vyzval k preskúmaniu uplynulej privatizácie štátneho majetku, čo pravdepodobne vyvolá hnev jeho kolegov oligarchov. Tento krok sa dá interpretovať ako útok na štát.

Pomyslenie na patovú situáciu medzi mocnými frakciami v rámci ukrajinského štátu, najmä ak ide o súkromnú armádu, len ťažko upokojí medzinárodných veriteľov, ktorých Ukrajina žiada o uvoľnenie ďalších finančných prostriedkov pre konfliktom sužovanú krajinu. Štátna kontrola nad portfóliom aktív bude pravdepodobne kľúčová, ak má Ukrajina realizovať ekonomické reformy požadované MMF.

Existujú náznaky, že Kyjev je ochotný pristúpiť na kompromis, Kolomoiskému oznámili, že predseda predstavenstva novej spoločnosť nebude prešetrovať nič ohľadom financií. To však môže byť len dočasný zmier, stále hrozí že proti sebe stoja silné obchodné záujmy a reformná agenda vlády. Ale ako tvrdí samotný Kolomoisky, Privat Banka by mohla ťažiť z podpory pre Ukrajinu, ktorá bude čiastočne slúžiť na rekapitalizáciu bánk v krajine, bez ohľadu na to, či tu nejaká ruská hrozba je, alebo nie je. "Bolo by možné mať teplejšie vzťahy s Ruskom, ale ja nemienim pre to obetovať svoje zásady," povedal Kolomoisky. Ruské úrady dostali dcérsku banku Privat Bank v Moskva pod nútenú správu, odvolávajúc sa na problémy s likviditou.

Súvisiace články

Aktuálne správy