Odlev kapitálu z Ruska by v tomto roku nemal prekročiť 90 miliárd USD

Odlev kapitálu z Ruska dosiahne tento rok maximálne 90 miliárd USD (82,19 miliardy eur), povedal tento týždeň ruský minister financií Anton Siluanov. To je priaznivejší odhad, než predpokladá centrálna banka, ako aj ministerstvo hospodárstva, podľa ktorých odlev kapitálu presiahne 110 miliárd USD. Informovala o tom agentúra TASS.
„Kurz rubľa sa postupne posilňuje, takže sme revidovali svoj odhad odlevu kapitálu v tomto roku k dolnej hranici pôvodne odhadovaného rozsahu,“ povedal Siluanov. Odlev by tak v roku 2015 mal dosiahnuť okolo 70 až 80 miliárd USD, maximálne 90 miliárd USD.
Siluanovova prognóza je omnoho optimistickejšia než prognóza centrálnej banky či ministerstva hospodárstva. Ruská národná banka odhaduje, že odlev kapitálu dosiahne tento rok okolo 111 miliárd USD, zatiaľ čo ministerstvo hospodárstva počíta s odlevom na úrovni 115 miliárd USD.
Minulý rok zaznamenalo Rusko rekordný odlev kapitálu na úrovni až 151,5 miliardy USD. To je takmer trojnásobok hodnoty z roku 2013, keď z Ruska odtieklo 61 miliárd USD.
Odlev kapitálu v roku 2014 prevýšil aj doterajší rekord, ktorý držal rok 2008, keď nastúpila svetová finančná kríza. Vtedy Rusko zaznamenalo čistý odlev kapitálu v hodnote 133,6 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy