Nemecký súkromný sektor rástol 23. mesiac v rade

Zložený index nákupných manažérov (PMI) podľa predbežných údajov agentúry Markit v marci posilnil na 55,3 bodu z februárových 53,8 bodu

Nemecký súkromný sektor rástol v marci najrýchlejším tempom za osem mesiacov. Zložený index nákupných manažérov (PMI) podľa predbežných údajov, ktoré zverejnila v utorok agentúra Markit, posilnil na 55,3 bodu z februárových 53,8 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržal 23. mesiac v rade. Na rast pozitívne vplýval domáci aj zahraničný dopyt. Index mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, ktoré spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky. Aktivita v priemysle dosiahla osemmesačné maximum a vedľajší index pre sektor služieb sa dostal najvyššia za polroka. Podľa agentúry Markit možno očakávať, že v prvom kvartáli nemecká ekonomika posilnila o 0,4 % a za celý rok 2015 by si mala pripísať rast o zhruba 2 %.

Francúzsky súkromný sektor podľa údajov agentúry Markit v marci rástol druhý mesiac v rade, keď zložený index PMI klesol na 51,7 bodu z februárových 52,2 bodu. Aktivita v sektore služieb expandovala a spracovateľskému odvetviu sa podarilo zmierniť tempo poklesu. Predbežné údaje z druhej najväčšej ekonomiky eurozóny poskytujú nádej, že hospodárske zotavenie v celom bloku je udržateľné, uviedol ekonóm Chris Williamson z agentúry Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy