Temná hmota: Deutsche Bank rozlúskla záhadu chýbajúcich peňazí

, FTAlphaville Foto: SITA

Analýzy banky sa zamerala na záhadu, ktorú v sebe schováva položka "Čisté chyby a zabudnutia" v dátach týkajúcich sa platobných bilancií. Teoreticky by malo dochádzať k tomu, že tieto položky sa navzájom eliminujú. V praxi ale naopak často ukazujú na zaujímavý vývoj.

Banka v tejto súvislosti hovorí o "temnej hmote". Tieto chýbajúce peniaze totiž zvyčajne súvisia s únikom kapitálu či s daňovými únikmi. Deutsche Bank napríklad tvrdí, že systematický prílev kapitálu do Veľkej Británie súvisí s peniazmi, ktoré tečú von z Ruska. A tento pohyb peňazí zase súvisí s vývojom cien luxusných nehnuteľností v Londýne. Nákup takýchto nehnuteľností sa často využíva na ukrytie bohatstvo, pretože takéto transakcie okrem iného nebývajú zaznamenané v oficiálnych dátach. Deutsche Bank tiež identifikovala veľký a sústavný príliv kapitálu do Švajčiarska, Nórska a Spojených štátov. Tento tok dosahuje objem, ktorý citeľne prevyšuje oficiálne údaje.
 

Položka "čisté chyby a zabudnutia“ môže skrývať aj významný pohyb peňazí zo severu Európy. Deutsche Bank napríklad tvrdí, že "švédske štatistické dáta podhodnocujú bohatstvo Švédov asi o 100 %". "Švédske domácnosti už dlho čelia relatívne vysokým daniam. V roku 2007 bola po dlhej debate zrušená daň z bohatstva. V tom čase už bola ale väčšina majetku súkromného sektora prevedená do zahraničia,“ dodáva k tomu banka.

Celý rad Švédov sa aj teraz snaží vyhnúť sa daniam z kapitálových ziskov tým, že prevedie svoje aktíva von. Obvykle nejde o protizákonné transakcie. Od roku 1993 môžu švédske domácnosti vlastniť zahraničné bankové účty a akciové portfóliá. "Švédsko pritom nie je jedinou európskou krajinou, kde idú vysoké dane ruka v ruke s podozrivo vysokými" chybami a zabudnutiami". V prípade Fínska zodpovedajú odlivu kapitálu vo výške 30 % HDP. K najväčšiemu nárastu pritom došlo počas finančnej krízy a počas krízy v eurozóne.

Druhým extrémom sa zdá byť Malta, známy daňový raj, ktorý podľa Deutsche Bank vstrebal kapitál vo výške zodpovedajúcej 20 % HDP. Krajiny ako Belgicko, Francúzsko, Grécko, Španielsko, Portugalsko či Cyprus nie sú ani významnými príjemcami kapitálu, ani z nich kapitál neodteká. Odliv je naopak viditeľný z Dánska, Holandska, Rakúska a Talianska. Dáni po roku 2008 poslali mimo svoju vlasť 10 % HDP. Kapitál prúdi znateľne do Nemecka, najsilnejšie sa tak dialo v rokoch 2003-2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy