Export ropy zo Saudskej Arábie sa v januári zvýšil

Krajina, ktorá je najväčším exportérom ropy, v januári vyvážala 7,474 mil. barelov denne. V decembri bol jej vývoz na úrovni 6,934 mil. barelov denne.

Export ropy zo Saudskej Arábie v januári vzrástol na najvyššiu úroveň od apríla minulého roka a na vysokej úrovni zostal aj objem ropy, ktorú spracovali domáce saudskoarabské rafinérie. Saudská Arábia, ktorá je najväčším exportérom ropy, v januári vyvážala 7,474 mil. barelov denne. V decembri bol jej vývoz na úrovni 6,934 mil. barelov ropy denne. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnila organizácia Joint Organisations Data Initiative (JODI).

Podľa údajov JODI sa v januári v Saudskej Arábii ťažilo 9,680 mil. barelov ropy denne. Produkcia sa tak v podstate nezmenila oproti decembrovej úrovni 9,630 mil. barelov denne. Saudskoarabský export ropných produktov v januári klesol na úroveň 798 tis. barelov denne z rekordnej decembrovej úrovne 1,05 mil. barelov denne. Domáce saudskoarabské rafinérie v januári podľa údajov JODI spracúvali 2,104 mil. barelov ropy denne. Išlo o mierny pokles oproti decembru, kedy spracúvali 2,217 mil. barelov denne. Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi uviedol, že dopyt po rope rastie a vyjadril očakávanie, že ceny, ktoré v januári klesli na šesťročné minimum, sa stabilizujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy