Stavebníctvo SR sa vyvíjalo horšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny sa v januári zväčšila medziročne o 3,0 % a v rámci celej EÚ o 1,4 %, pričom na Slovensku to bolo iba o 0,5 %

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny sa v januári medzimesačne zväčšila o 1,9 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,0 %. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka posilnila januárová produkcia stavebného sektora eurozóny o 3,0 % a v rámci celej EÚ o 1,4 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorého výsledky v stredu zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia sa v sledovanom mesiaci vyvíjala medziročne horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Oproti januáru 2014 totiž slovenská stavebná výroba vzrástla iba o 0,5 %. V porovnaní s decembrom minulého roka však posilnila viac ako bol priemer eurozóny aj za celú EÚ, a to o 3,3 %.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne stavebná produkcia klesla v sledovanom mesiaci najviac v Rumunsku (-5,3 %), vo Veľkej Británii (-2,8 %) a v Bulharsku (-1,7 %). Najviac stúpla v Slovinsku (11,2 %), v Českej republike (8,7 %), v Maďarsku (6,6 %) a v Nemecku (5,0 %).

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška posilnila stavebná produkcia najviac v Španielsku (14,4 %), v Rumunsku (12,8 %), vo Švédsku (11,3 %) a v Českej republike (8,3 %). Najviac sa znížila v Bulharsku (-4,2 %), vo Veľkej Británii (-3,3 %) a v Taliansku (-2,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy