Video: Európska banka otvára nové sídlo, horia autá a lietajú kamene

, ČTK;Reuters;RT Live Foto: SITA

Polícia v nemeckom Frankfurte nad Mohanom musí od noci krotiť rozvášnené davy výtržníkov, ktorí protestujú proti otvoreniu nového sídla Európskej centrálnej banky. Tisíce ľudí odmietajú úsporné opatrenia a kapitalizmus. Z Berlína dorazili stovky radikálov.

Nové sídlo ECB sa slávnostne otvorí o 11 hodine prezident ECB Mario Draghi, v súvislosti s oslavou sa očakávajú demonštrácie tisícok ľudí proti úsporným opatreniam. Organizátori demonštrácie predpokladajú účasť najmenej 10 tisíc ľudí. V meste v noci horeli odpadkové nádoby aj niekoľko áut. Demonštranti pred budovou starej opery hádzali dlažobné kocky na policajtov, z ktorých jeden bol zranený, informovali nemecká médiá, ktoré sa odvolávajú na policajného hovorcu. Na frankfurtskom radnici kamene rozbili niekoľko okien na prízemí. Neďaleko radnice požiarnici hasili horiace pneumatiky, zatiaľ čo v okolí sa začali rozliehať sirény policajných áut, uviedol reportér agentúry AFP.

Ráno k ECB zamierila najmenej stovka demonštrantov, ktoré zvolalo hnutie BlockUp, pomenované podľa hnutia Occupy Wall Street v roku 2011, zamerané na kritiku kapitalizmu. Oslovení demonštranti hlásali, že niet čo oslavovať. Z Berlína bol tiež do mesta vypravený mimoriadny vlak v ktorom sedí 800 radikálov. Okrem neho do Frankfurtu zamierilo aj 60 autobusov z takmer štyroch desiatok európskych miest, napísala AFP. Viac ako 350 ľudí už bolo zatknutých. Očakáva sa, že do mesta počas dňa dorazí aj množstvo radikálov zo Španielska a Francúzska.

Frankfurtská polícia povolala tisícku policajtov. Pripravené sú desiatky vodných diel a vrtuľníky, ktoré majú pomôcť so zaisťovaním bezpečného priebehu udalostí. Okolo sídla ECB polícia postavila zátarasy a umiestnila ostnatý drôt. ECB tvrdí, že má v pláne fungovať v plnom rozsahu. Niektorí zamestnanci ale dostali možnosť práce z domu.

"Náš protest je v proti ECB, ako člena Trojky, ktorá, napriek skutočnosti, že nie je demokraticky zvolená, bráni práci gréckej vlády. Chceme ukončenie úspornej politiky. Chceme, hlasný, ale pokojný protest," povedal, Ulrich Wilken, jeden z organizátorov agentúre Reuters. Grécky minister financií Yanis Varoufakis minulý týždeň kritizoval politiku ECB voči Aténamch ako "dusivú".

Frankfurtská policajná hovorkyňa Claudia Rogalski opísala náladu davu ako "agresívnu". "Okrem hádzania kameňov, podpaľujú odpadkové koše. Sedem policajných áut bolo poškodených, mnohé  zapálili," citoval  ju Reuters.  

 

Súvisiace články

Aktuálne správy