Deficit zahranično-obchodnej bilancie Japonska vo februári klesol

Deficit zahranično-obchodnej bilancie Japonska vo februári klesol, vďaka nižším cenám ropy a v dôsledku toho aj nižšej hodnote importu. Japonsko však už 32 mesiacov v rade vykazuje obchodný schodok. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Podľa najnovších údajov ministerstva financií v Tokiu sa schodok obchodnej bilancie Japonska vo februári prepadol medziročne o 47,3 % na 424,6 miliardy jenov (3,29 miliardy eur). A prudko sa znížil aj v porovnaní s januárom, keď dosiahol 1,18 bilióna JPY.
Hodnota japonského exportu aj vo februári vzrástla, šiesty mesiac po sebe, medziročne o 2,4 % na 5,94 bilióna JPY, pričom export áut sa zvýšil až o 8,8 % a vývoz polovodičov vyskočil o 10,1 %.
Oslabenie japonského jenu pomohlo exportérom, pretože zlacnilo japonské výrobky v zahraničí a zvýšilo ich príjmy z týchto trhov.
A zároveň, hodnota importu do Japonska minulý mesiac klesla o 3,6 % na 6,37 bilióna JPY, pričom hodnota dovážanej ropy sa prepadla o 54,8 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že zatiaľ čo export z Japonska do Severnej Ameriky vo februári vzrástol o 14,3 %, hodnota exportu do Číny klesla, prvýkrát po šiestich mesiacoch, a to o 17,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy