Podľa viceguvernéra ČNB nemusí režim slabej koruny skončiť rokom 2016

Viceguvernér Českej národnej banky (ČNB) Mojmír Hampl pripustil, že režim slabej koruny spôsobený intervenciami by mohol trvať dlhšie, než sa dosiaľ tvrdilo. Banka uvažovala nad exitom v druhej polovici roka 2016. Informoval o tom server iDNES.cz.
„Po minulých skúsenostiach začínam viac uvažovať o tom, či by sme nemali udržať kurzový záväzok o niečo dlhšie, než si robiť starosti s presným načasovaním exitu,“ povedal Hampl pre Bloomberg. Podobné odhodlanie brániť intervenčný režim vyjadril tento týždeň na svojom blogu ďalší člen bankovej rady Vladimír Tomšík. Napísal, že s posilňovaním koruny k euru k hranici 27 Kč sa blíži aj reakcia ČNB. Centrálna banka sa v intervenčnom režime, ktorý sa začal v novembri 2013, snaží udržať kurz nad touto hranicou.
Kurz koruny k doláru sa po intervenciách dlhodobo držal medzi 27 a 28 korunami, v posledných týždňoch však k euru posilňuje. Posilňovanie českej meny má niekoľko dôvodov. Výnosy dlhopisov sú v Česku vyššie než v západnej Európe, a to láka k investíciám v Českej republike. To však hrá v neprospech kurzu koruny. Rolu môžu zohrávať aj špekulácie, že v polovici budúceho roka sa môžu preskupiť sily v bankovej rade ČNB. V polovici roka končí okrem iného mandát guvernérovi Miroslavovi Singerovi.
V tejto súvislosti Mojmír Hampl rázne odmietol prezidentovu kritiku bankovej politiky ako iracionálnu. Podľa neho koruna neposilňovala v dôsledku výrokov Miloša Zemana o tom, že ČNB by mala opustiť intervenčný režim, ale skôr v dôsledku očakávaných dopadov masívnej podpory ekonomiky Európskou centrálnou bankou.
Hampl povedal, že je veľmi ťažké brať Zemanove výroky vážne, pretože sú „nekonzistentné, iracionálne a nelogické“. Za väčšie riziko považuje možný vplyv krokov ECB na korunu, pretože trhové sily majú zásadnejší vplyv na malé a otvorené ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy