Rýchly zisk na dlhopisoch: Nakupujte na aukciách a neskôr predajte ECB

, ČTK; Reuters Foto: SITA

Dlhopisové výnosy krajín eurozóny pod tlakom nákupov Európskej centrálnej banky klesajú na nové rekordné minimá. Nákupy ECB dávajú vládam mimoriadnu príležitosť získať peniaze na trhu za historicky nízke ceny. Len za jeden deň predali vlády Španielska, Talianska a Írska nové obligácie za takmer 13 miliárd eur.

Aukcie nových dlhopisov investori vítajú, pretože nákupy ECB vyvolávajú na trhu obavy z vyčerpania ponuky, čo prispieva k prepadu výnosov na minimá. "Veľa ľudí kupuje na aukciách a neskôr predáva ECB," povedal Reuters analytik Piet Lammens z KBC Bank. To im podľa neho vynáša rýchle zisky.

Španielsky desaťročný dlhopis vynášal včera prvýkrát necelé jedno percento ročne. Jeho výnos na trhu klesol pod túto hranicu po tom, čo Španielsko predalo emisiu nových papierov v celkovej hodnote 4,5 miliardy eur. Rýchlosť poklesu ilustruje to, že ešte začiatkom roka bol výnos španielskeho desaťročného bondu na 1,5 percenta, o rok skôr na 3,6 percenta a počas roka 2012 vystúpil v obavách z prepadu krajiny do dlhovej krízy nad rizikovú hranicu siedmich percent.

Podobne aj taliansky dlhopis, jeho výnos klesol na 1,07 percenta. Taliansko včera predalo sériu nových dlhopisov v sume 7,25 miliardy eur.

ECB kúpila za prvé tri dni nákupov dlhopisy v hodnote 9,8 miliardy eur. Priemerná lehota splatnosti nakúpených papierov činí deväť rokov, povedal jeden z činiteľov banky.

Nové emisie znižujú obavy z toho, že program nákupov ECB by kvôli nedostatku obligácií na trhu a kvôli neochote investorov predávať mohol naraziť na plytčinu. Problémy ale môže mať Nemecko, ktorého centrálna banka môže podľa analytikov čoskoro zistiť, že nie je schopné splniť svoju mesačnú nákupnú kvótu. Už teraz majú krátkodobejšie nemecké dlhopisy kvôli vysokej cene záporné výnosy.

Šéf nemeckej Bundesbank Jens Weidmann upozornil vlády, že nákupy ECB sú len dočasné a možnosť lacného obstarania peňazí je výnimočné. "Lacné financovanie by nemalo u vlád vyvolať dojem, že ďalšie reformy sú zbytočné," povedal Weidmann.

ECB v pondelok v koordinácii s národnými centrálnymi bankami začala nákupy štátnych dlhopisov, ktorých cieľom je podporiť ekonomiku a odvrátiť cenovú defláciu. Eurosystém plánuje prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov a ďalších aktív pumpovať do ekonomiky eurozóny zhruba 60 miliárd eur mesačne a v nákupoch pokračovať minimálne do septembra budúceho roka.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy