Obchodný deficit Británie v januári prudko klesol

Obchodný deficit Británie zaznamenal v januári medzimesačný pokles o viac než 70 %, pod čo sa podpísalo najmä zníženie deficitu v obchode s tovarmi. Uviedol to dnes britský štatistický úrad. Zatiaľ čo v decembri dosiahol britský obchodný schodok vyše 2 miliárd libier, za január predstavoval len okolo 0,6 miliardy libier. Informovali o tom portály BBC a RTTNews.
Deficit v obchode s tovarmi dosiahol v januári okolo 8,4 miliardy libier (11,85 miliardy eur), zatiaľ čo v decembri predstavoval 9,9 miliardy GBP. Výsledok je lepší, než očakávali analytici, ktorí predpokladali pokles schodku na 9,6 miliardy libier. K poklesu deficitu v obchode s tovarmi prispelo najmä zníženie dovozu ropy.
Práve vďaka poklesu dovozu ropy klesol import až o 2,5 miliardy libier. Vývoz sa znížil o 1 miliardu libier. Bol to najvýraznejší pokles dovozu za jeden mesiac od júla 2006.
Na druhej strane prebytok v obchode so službami sa v januári oproti decembru nemenil a zotrval na úrovni približne 7,8 miliardy libier. Británia tak zaznamenala celkový deficit zahraničného obchodu na úrovni 0,62 miliardy libier, zatiaľ čo v decembri predstavoval schodok 2,1 miliardy libier. Medzimesačný pokles schodku zhruba o 1,5 miliardy GBP je najvýraznejší od marca 2014, keď deficit klesol o 1,8 miliardy libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy