Lidl začína stavať svoje tretie logistické centrum na Slovensku

Premiér Robert Fico a minister hospodárstva Pavol Pavlis poklopali dnes spolu s primátorom Serede Martinom Tomčányim a generálnym riaditeľom Lidl Stanislavom Čajkom základný kameň pre výstavbu logistického centra spoločnosti Lidl v priemyselnej zóne Sereď-Juh. Ide po Prešove a Nemšovej už o tretie zásobovacie centrum Lidl na Slovensku, ktoré bude zároveň v rámci spoločnosti patriť k najväčším v Európe. Jeho celková rozloha bude 128.700 m2.
Stavať sa začne už v tomto mesiaci, otvorenie je plánované na jar 2016. Očakávaná výška investície predstavuje 50 miliónov eur. Región bol vybraný z hľadiska dobrej dopravnej dostupnosti a efektívneho územného umiestnenia, lokalita sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rýchlostnej cesty R1, čo znamená, že otvorením centra nedôjde k zvýšeniu vyťaženia komunikácií v meste Sereď. Generálnym zhotoviteľom stavby je spoločnosť Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo. V novom veľkosklade nájde prácu približne 200 ľudí.
„Výstavba komplexu je výsledkom úspešného 10-ročného pôsobenia našej spoločnosti na Slovensku. V 123 predajniach, dvoch logistických centrách a na národnej centrále pracuje viac ako 3600 zamestnancov. Počas prvej dekády preinvestoval reťazec na Slovensku viac ako 460 miliónov eur, v horizonte ďalších troch až piatich rokov predpokladáme investície vo výške ďalších približne 200 miliónov,“ uviedol Čajka. Premiér Fico víta výstavbu logistického centra. Uviedol, že Slovensko sa v poslednom čase teší hospodárskemu rastu, ktorý je výsledkom aj takýchto veľkých investičných akcií. „Verím, že sa čoskoro podarí k tomuto prvému investorovi v zóne Sereď-Juh, prilákať aj ďalších a lokalita sa naplní,“ povedal premiér. Dodal, že na úrovni vlády a ministerstva hospodárstva sa budú zodpovedne zaoberať každou žiadosťou o pomoc či stimuly zo strany investorov, ktorí plánujú etablovanie v rámci Slovenska.
Priemyselnú zóna Sereď-Juh buduje mesto v spolupráci s vlastníkom pozemkov, spoločnosťou REBOD SK, a.s. Celkové investície do tohto priemyselného parku môžu dosiahnuť až 600 miliónov eur. Zóna s rozlohou 240 ha pri diaľnici R1 má pre investorov strategicky výhodnú polohu nielen v rámci Slovenska, ale aj v rámci strednej Európy. Mesto tak nadväzuje na úspešný projekt Priemyselného parku Sereď-Sever o rozlohe takmer 50 ha, v ktorom už podniká 15 firiem a ktorý doteraz priniesol približne 820 pracovných miest pre ľudí z regiónu. „Budovanie priemyselných parkov má pre nás významný dlhodobý potenciách a sú dôležité pre rozvoj mesta a celého okolia,“ uviedol primátor Serede Tomčányi. Zóna Sereď–Juh môže podľa jeho slov v najbližších rokoch priniesť až 4000 pracovných miest, potrebný rozvoj infraštruktúry, nemalé financie do mestského rozpočtu a určite zvýši kvalitu životnej úrovne v regióne. „Samozrejme, že úspešnosť projektu bude závisieť od záujmu investorov, a tiež od podpory štátu, ale aj v tomto sme optimistickí,“ dodal Tomčányi

Súvisiace články

Aktuálne správy