Úrokové sadzby vo Veľkej Británii ostali nezmenené

Výbor pre menovú politiku Bank of England ponechal hlavnú úrokovú sadzbu vo výške 0,5 %

Britská centrálna banka vo štvrtok ponechala úrokové sadzby nezmenené. Výbor pre menovú politiku Bank of England (BoE) ponechal hlavnú úrokovú sadzbu vo výške 0,5 %. V marci uplynulo presne šesť rokov odvtedy, čo britská centrálna banka počas krízy sadzby znížila. Zlepšujúce sa podmienky v ekonomike však naznačujú, že v nasledujúcich dvanástich mesiacoch by mohli sadzby v krajine stúpnuť.

Prieskumy medzi spoločnosťami ukazujú, že britská ekonomika mala dobrý štart do roku 2015. Údaje o vývoji miezd v krajine v nasledujúcich mesiacoch by mohli pre predstaviteľov BoE byť dostatočným dôkazom toho, že môže začať meniť nízke úrokové sadzby.

Martin Weale a Kristin Forbesová, predstavitelia BoE, upozornili, že sadzby by mohli v blízkej budúcnosti stúpnuť, ak inflácia posilní zo súčasnej nízkej úrovne. Šéf BoE Mark Carney očakáva, že ďalším krokom banky bude zvýšenie úrokových sadzieb. Zároveň však pripustil, že ekonomika by mohla potrebovať ďalšie stimuly, ak miera inflácie bude na úrovni okolo nuly viac ako rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy