Svetové ceny potravín vo februári klesli

Svetové ceny potravín vo februári klesli na najnižšiu úroveň za viac ako 4,5 roka. Oznámila to dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), podľa ktorej vo februári zlacneli obilniny, mäso aj cukor, zatiaľ čo ceny olejov sa takmer nezmenili a iba mliečne produkty zdraželi. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša (obilie, olejniny, mliečne výrobky, cukor a mäso), dosiahol vo februári 179,4 bodu. To je o 1,8 bodu menej ako v januári.
Vysoká globálna produkcia, lacná ropa a obmedzený dopyt veľkých dovozcov, ako je Čína, pomohli vlani stlačiť ceny potravín. Cenový index FAO vytrvalo klesá už od apríla 2014 a minulý mesiac dosiahol najnižšiu úroveň od júla 2010.
Odborníci najnovšie očakávajú, že globálne zásoby obilnín dosiahnu na konci sezóny 2014/15 odhadom 630,5 milióna ton, čo je o 8 miliónov ton viac ako v predchádzajúcom januárovom odhade a najvyššia úroveň za 15 rokov.
FAO predpovedá, že v tomto roku sa na celom svete vyprodukuje 2,54 miliardy ton obilnín, čo je tiež o 8 miliónov viac ako organizácie odhadovala v januári.
Ceny obilnín vo februári klesli medzimesačne o 3,2 %. Dôvodom sú vyhliadky na dobrú úrodu aj veľké skladové zásoby. Aj mäso v sledovanom období zlacnelo o 1,4 %, a ceny cukru sa znížili o 4,9 % v reakcii na zvýšenú produkciu v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým výrobcom a exportérom cukru. Jedným z dôvodov zlacnenia cukru bolo aj oslabenie brazílskej meny.
Ceny rastlinných olejov minulý mesiac vzrástli, ale len mierne, v priemere o 0,4 %, v reakcii na záplavy v Malajzii a zvýšenie dotácií pre producentov biopalív v Indonézii.
Jedine ceny mliečnych výrobkov vo februári citeľne vzrástli, prvýkrát za zhruba rok, a to medzimesačne o 4,6 %. Je to dôsledok sucha na Novom Zélande, limitov na export z Austrálie a zníženia európskej produkcie pre obavy z prekročenia kvót.

Súvisiace články

Aktuálne správy