Kvantitatívne uvoľňovanie by malo pomôcť aj ČR

V stredu to uviedol člen bankovej rady českej centrálnej banky (ČNB) Jiří Rusnok s tým, že strana dopytu v českej ekonomike vyzerá optimisticky

Strana dopytu v českej ekonomike vyzerá celkom optimisticky a kvantitatívne uvoľňovanie schválené Európskou centrálnou bankou (ECB) podporí jej zotavenie. V stredu to uviedol člen bankovej rady českej centrálnej banky (ČNB) Jiří Rusnok. „Strana dopytu v ekonomike… vyzerá celkom optimisticky,“ vyhlásil Rusnok. Podľa jeho slov úzke väzby českej ekonomiky na eurozónu znamenajú, že česká ekonomika by mala ťažiť z krokov ECB. „Dúfame, že ECB dosiahne to, čo očakáva a dodá určitý impulz dopytu v eurozóne. To by istým spôsobom malo podporiť pozitívne aj českú ekonomiku,“ povedal Rusnok. Zároveň uviedol, že nemá obavy z výmenného kurzu českej koruny.

Slabá eurozóna a celosvetový pokles cien ropy obnovili tlak na pokles cien a miera inflácie bude v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne v blízkosti nuly. ČNB však uviedla, že nebude reagovať na priame efekty nízkych cien ropy. Banka udržuje kurz českej koruny na úrovni okolo 27 CZK/EUR. Zároveň 5. februára banka prisľúbila, že slabú korunu bude udržiavať do polovice roku 2016. „Zdá sa mi, že situácia (na devízových trhoch) by mohla byť v nasledujúcich mesiacoch celkom stabilná,“ povedal Rusnok.

Súvisiace články

Aktuálne správy