Kiššová navrhuje dobrovoľný výkon pracovnej zdravotnej služby

Opatrenie by sa týkalo len prvej a druhej kategórie prác, ktoré sa nepovažujú za rizikové.

Minimálny rozsah pracovnej zdravotnej služby vo vzťahu k zamestnancom vykonávajúcim nerizikové práce by sa mal zrušiť. Zamestnávatelia by tak túto službu nemuseli zabezpečovať povinne ale len dobrovoľne a predstavovala by zamestnanecký benefit. Navrhuje to poslankyňa Jana Kiššová (SaS) v novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

„Súčasná úprava, zakotvujúca povinnosť pracovnej zdravotnej služby vo vzťahu k zamestnancom zaradeným do prvej a druhej rizikovej kategórie, je príkladom šikanózneho výkonu štátnej moci vo vzťahu k podnikateľom zamestnávajúcim uvedené kategórie zamestnancov a profitujú z nej najmä poskytovatelia pracovnej zdravotnej služby,“ uvádza predkladateľka v návrhu. Ako tvrdí, ide o zbytočnú povinnosť odčerpávajúcu zamestnávateľom zdroje, ktoré by mohli investovať napríklad do zvyšovania miezd či prijímania nových zamestnancov. Kiššová navrhuje zmeny s účinnosťou od 1. júla 2015.

Povinnosť zabezpečovať zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami zamestnancov vykonávajúcich práce zaradené do prvej a druhej kategórie prác bola do slovenskej legislatívy opätovne zavedená v lete minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy