Slovensko víta projekt Energetickej únie a plne ho podporuje

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky víta stratégiu Európskej komisie na vytvorenie Energetickej únie, ktorú včera (25. februára 2015) v Bruseli predstavil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.
Oceňujeme, že EK prichádza s týmto dôležitým konceptom len niekoľko mesiacov po svojom nástupe do funkcie.
Projekt Energetickej únie je dôležitý najmä z hľadiska nevyhnutnej potreby transformácie európskej energetiky a skorej odpovede na nové výzvy súčasného vývoja tak v oblasti energetiky, ako aj klimatických zmien. Zároveň to predstavuje odpoveď EÚ na nevyhnutnú potrebu zvýšenia jej celkovej konkurencieschopnosti.
Súhlasíme s názorom EK, že ide o najambicióznejší európsky energetický projekt od založenia Spoločenstva uhlia a ocele. Energetická únia má integrovať energetické trhy členských štátov EÚ do spoločnej energetickej únie, ktorá zníži energetickú závislosť Európy, zvýši jej konkurenčnú schopnosť a mala by prispieť aj k tvorbe pracovných miest a hospodárskemu rastu.
Slovenská republika tieto snahy plne podporuje a považuje ich za dôležité nielen pre náš región, ale pre celú Európsku úniu.Informáciu TASR poskytol tlačový odbor MZVaEZ SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy