Nízka cena komodity obmedzuje plány aj saudskoarabského Aramca

Saudská Arábia ako člen medzinárodného kartelu - Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) - vlani na sklonku roka odmietla návrhy na zníženie ťažby komodity, aby sa zabránilo jej prudkému zlacňovaniu.

Saudská Arábia ako člen medzinárodného kartelu – Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) – vlani na sklonku roka odmietla návrhy na zníženie ťažby komodity, aby sa zabránilo jej prudkému zlacňovaniu. Teraz pociťuje aj jej štátny ropný koncern Aramco dôsledky tohto rozhodnutia. Informuje o tom portál denníka The Wall Street Journal (WSJ).
Aramco je prinútené znižovať výdavky v celom spektre svojich podnikateľských činností. Nalieha na dodávateľov technológií a techniky na ťažbu, poskytovateľov telekomunikačných služieb i dodávateľov elektrickej energie, aby spoločnosti znížili ceny až o 20 %. Vedenie koncernu spojilo do jedného celku malé i väčšie dcérske firmy, aby si v rokovaniach s partnermi vynútilo nižšie ceny dodávateľov techniky a služieb.
Ročné náklady na ťažbu a prieskum nových ložísk ropy by mali klesnúť zo 40 miliárd USD (35,25 miliardy eur) na 30 miliárd USD.
Úsporné opatrenia zasiahli aj zámer vedenia koncernu pustiť sa do ťažby ropy spod dna Červeného mora. Kým ťažba ropy a zemného plynu spod púštnych pieskov je na Blízkom východe oveľa lacnejšia než v iných častiach sveta, v hlbinnej ťažbe spod morského dna nemá ani Saudská Arábia nijaký nákladový náskok.
Ťažba ropy mimo pevniny začína byť rentabilná, ak sa jej barel (159 litrov) predáva na medzinárodnom trhu za viac ako 53 USD. Údaj zverejnila nórska konzultačná spoločnosť Rystad Energy.
Saudská Arábia má pod morským dnom vo svojich výsostných vodách podľa posledných odhadov viac ako tretinu potvrdených pevninových zásob ropy a zemného plynu.
Aramco nie je jedinou štátnou firmou, ktorá musí v regióne znižovať výrobné náklady. Minister ropného priemyslu Spojených arabských emirátov Suhail Mazrui ešte v januári priznal, že spolu s ďalšími ropnými krajinami bude vyvíjať tlak na subdodávateľov, aby im znížili ceny. Ich ústretovosť by im teraz pomohla prispôsobiť sa súčasným pomerom na medzinárodnom trhu. „Budeme potrebovať od servisných spoločností a dodávateľov, aby pochopili cyklus (trhu s ropou)“, uviedol minister.
Spoločnosť Qatar Petroleum minulý mesiac oznámila, že sa s dodávateľom, koncernom Shell, dohodla na nerealizovaní projektu petrochemického závodu. Štátny podnik Petroleum Development of Oman, krajina nie je členom OPEC, v decembri zastavil práce na investičnom zámere za jednu miliardu USD, zameranom na dodávku ropných čerpadiel a na riadenie ťažby v nasledujúcich siedmich rokoch. Aramco sa tým priblížilo k hornej hranici svojej výkonnosti. Samotné Aramco zastavilo projekt čistiarne ropy za 2 miliardy USD.
Experti predpokladajú, že na súčasnej dennej ťažbe ropy členov OPEC sa do nasledujúceho zasadania vedenia kartelu nič nezmení. Ďalšie plánované stretnutie by sa malo uskutočniť v júni.
Newyorská analytická spoločnosť PIRA minulý týždeň informovala, že Saudská Arábia ťaží viac ropy než kedykoľvek v minulosti. Denne ide o vyše 10 miliónov barelov.
Viacerí členovia OPEC sa rozhodli udržať si v situácii, keď je na trhu s ropou previs ponuky nad dopytom, stálych zákazníkov tým, že im poskytujú zľavu z ceny, aj keď barel stojí okolo 45 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy