Prebytok bežného účtu EÚ v štvrtom kvartáli stúpol

Bežný účet platobnej bilancie Európskej únie v sledovanom kvartáli podľa sezónne upravených údajov vykázal prebytok 33,4 mld. eur, pričom v predchádzajúcom štvrťroku to bolo 15,1 mld. eur

Bežný účet platobnej bilancie Európskej únie v štvrtom kvartáli vlaňajška podľa sezónne upravených údajov vykázal prebytok v sume 33,4 mld. eur. Prebytok bežného účtu EÚ tak medzikvartálne stúpol, keďže v predchádzajúcom štvrťroku bol vo výške 15,1 mld. eur. Posilnil aj medziročne, a to z úrovne 29,9 mld. eur, na ktorej bol v poslednom kvartáli v roku 2013. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Ten zároveň upozornil, že tieto údaje podliehajú revíziám.

V obchode s tovarmi vykázala EÚ v sledovanom kvartáli podľa sezónne upravených údajov prebytok 12,4 mld. eur po tom, ako v predchádzajúcom štvrťroku evidovala deficit vo výške 6,5 mld. eur. Prebytok EÚ v obchode so službami medzikvartálne posilnil na 40,7 mld. eur z úrovne 37,9 mld. eur v treťom štvrťroku vlaňajška.

Súvisiace články

Aktuálne správy