Finančná gramotnosť: Deti by mali vedieť, koľko rodičia zarábajú

, NYTimes Foto:SITA

Deti by mali poznať hodnotu peňazí, potom sa rodičom bude oveľa jednoduchšie vysvetlovať, prečo nie je ich dom rovnako veľký ako dom ich spolužiakov, prečo majú len ojazdené auto, alebo prečo nemôžu jazdiť na dovolenku dvakrát za rok.

Každý dospelý jedinec by mal dokázať využívať svoje poznatky, zručnosti a skúsenosti na efektívne riadenie vlastných finančných zdrojov: Ako inak by vedel finančne zaistiť seba, či rodinu? Život nás skúša z finančnej gramotnosti takmer na každom kroku. Niečo robíme úplne automaticky, inokedy sa potrebujeme hlbšie zamyslieť. Finančné vzdelávanie v rannom detskom veku si vyžiadala doba. Dlhodobejšia hospodárska kríza vyvoláva rýchlejšie tempo rastu zadlžovania domácností. Pri vybavovaní úverov, či pôžičiek sa ukázalo, že väčšina bankových klientov má nízku schopnosť pochopiť ponúkané informácie, nedostatky sa prejavujú už pri základných finančných pojmoch. Ako potom tento komplikovaný „finančný jazyk“ vysvetliť deťom?

Keď chcel Scott Parker svojim šiestim deťom vysvetliť, čo je to hodnota peňazí, vybral z bankového účtu celú svoju mesačnú výplatu v stodolárových bankovkách a doma peniaze vyložil na stôl. "Keď otec prišiel domov, vyzeralo to, ako keby vykradol banku," spomína jeho najstarší syn Daniel. Pár dní potom Parker peniaze spolu s deťmi začal prerozdeľovať na niekoľko kôpok. "Časť peňazí musím každý mesiac odviesť na daniach," začal vysvetľovať a pár bankoviek presunul na kraj stola.


"Ďalšie peniaze musím každý mesiac odoslať, aby sme mali kde bývať, mohli svietiť, kúriť a v kuchyni a kúpeľni z kohútikov tiekla studená aj teplá voda," pokračoval.

"Deti si zaslúžia vedieť, koľko peňazí ich rodičia zarábajú. A úlohou rodičov zase je, aby deťom vysvetlili, že všetko má svoju cenu a nič nie je zadarmo," hovorí Parker a dodáva, že by sa nebránil ani tomu, aby sa s deťmi rodičia o hodnote peňazí začali rozprávať ešte pred dovŕšením piateho roku života. "Ak sa rodičom podarí postupne zvyšovať objem informácií o peniazoch, bude to pre ich deti jeden z najväčších darov, ktoré im do života dajú."

Rodičia s deťmi o peniazoch často nehovoria, pretože si myslia, že sú ich ratolesti na problémy dospelých ešte malé. To je ale veľká chyba. Peniaze sú neoddeliteľnou súčasťou života. Ak dieťa už v útlom veku nepochopí, že "nerastú na stromoch", má do budúcnosti zamiesené na problém.

"To, že svojim deťom rodičia nevysvetlí, ako peniaze fungujú, kde sa berú a na čo slúžia, je rovnako nebezpečné, ako keby im nepovedali, akými zmenami počas puberty prejde ich telo a čo to pre nich bude znamenať," potvrdzuje autorka kníh nielen o deťoch Amanda Rose Adamsová.

Dôležité je, aby rodičia na deti nevychrlili obrovské množstvo informácií naraz. U najmenších detí je dobré začať tým, že mamička či otecko musia chodiť do obchodu, kde za zarobené peniaze kúpia jedlo. Postupne možno pridávať ďalšie a ďalšie podrobnosti, napríklad vysvetlenie, že niečo stojí bývanie, benzín do auta, lieky a školské potreby a že zadarmo nie sú ani krúžky, do ktorých dieťa popoludní chodí. "Každý mesiac si s deťmi sadneme k počítaču a spoločne vypĺňame platobné príkazy," hovorí Trisha Jones, ktorá svojich potomkov posiela do súkromnej školy v Norfolku vo Virgínii. "Vždy pritom vtipkujeme, že by si deti za poplatky za jeden školský deň mohli kúpiť peknú hračku," dodáva.

Zároveň je ale nutné, aby rodičia deťom vysvetlili, že by sa s informáciami o rodinnom rozpočte nikdy nemali zverovať svojim spolužiakom alebo kamarátom. S informáciami o rodinných príjmoch a výdavkoch je to ako s lekárskym záznamom. Je dobré, keď pred sebou členovia rodiny nemajú žiadne tajnosti, na druhej strane by sa ale nikdy nemalo stať, že sa z informácií tohto typu stane verejné tajomstvo.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy