Cena ropnej zmesi Brent prvýkrát v tomto roku vzrástla nad 60 USD/barel

Cena ropy Brent dnes prvýkrát v tomto roku vzrástla nad 60 USD za barel (159 litrov), vďaka čomu sa v rámci celého týždňa cena tejto ropnej zmesi zvýšila takmer o 4 %. Dôvodom rastu sú najmä signály, že škrty v investíciách zo strany energetických firiem umožnia zredukovať súčasný nadbytok komodity na trhu. Ceny ropy okrem toho podporili aj pokles kurzu dolára a rast ekonomiky eurozóny za posledný kvartál minulého roka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americká ropná spoločnosť Apache, ktorá patrí k najväčším producentom ropy z bridlicových ložísk, uviedla vo štvrtok (12.2.), že pre klesajúce ceny ropy zníži v roku 2015 kapitálové výdavky aj počet ťažobných zariadení. Redukciu investícií oznámila v týchto dňoch aj francúzska ropná firma Total a predtým podobné informácie zverejnili ďalšie ropné spoločnosti.
Navyše, ceny ropy podporili aj dnešné údaje o raste ekonomiky eurozóny za posledný kvartál 2014. Ten bol výraznejší, než sa čakalo, keď ekonomiku celej menovej únie podporil najmä rast v Nemecku. Ako dnes uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ekonomika eurozóny vzrástla vlani vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 %, pričom ekonómovia očakávali rast na úrovni 0,2 %.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli (marcový kontrakt vypršal vo štvrtok) vzrástla do 15.35 h SEČ o 1,90 USD na 61,18 USD (53,76 eura) za barel. Počas dnešného obchodovania sa dostala až na 61,77 USD/barel.
O viac než dolár sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI s marcovým kontraktom. Tá vzrástla o 1,55 USD na 52,76 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy