Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 7. februára sa zvýšil o 25 tis. na sezónne upravených 304 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa však zmenšil o 3 250 na 289 750.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň stúpol viac, ako sa očakávalo. Základný trend vývoja však naďalej naznačoval, že situácia na trhu práce sa zlepšuje. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 7. februára sa zvýšil o 25 tis. na sezónne upravených 304 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že počet nových nezamestnaných v USA v týždni do 7. februára stúpne iba na 285 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa však zmenšil o 3 250 na 289 750. Tento priemerný počet sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, keďže zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami.

Zo správy amerického rezortu práce ďalej vyplýva, že počet tých, ktorí poberali podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom sa 31. januára znížil o 51 tis. na 2,35 milióna. V americkej ekonomike v uplynulých troch mesiacoch vzniklo viac ako milión nových pracovných miest. Naposledy bol takýto dobrý vývoj v roku 1997.

Súvisiace články

Aktuálne správy