Chlapi, ak ste nezbohatli do 45-ky, vzdajte to!

, Washington Post Foto: SITA

Ale áno, počujem tie hlasy, že život sa skutočne môže začať aj po štyridsiatke. Pravda je však taká, že šance na zbohatnutie sú už takmer mŕtve. Vyplýva to z údajov výskumníkov Federálneho rezervného systému v Minneapolis a New Yorku, ktorí využili údaje o sociálnom zabezpečení od roku 1978, aby zanalyzovali, ako sa príjmy odvíjajú od veku.

Je jedno či ste bohatí alebo chudobní, ekonómovia zistili, že "veľká časť rastu príjmov " nastáva v prvých 10 rokoch práce, vo veku medzi 25 a 35. V priebehu nasledujúcej dekády svojej kariéry, môžu muži očakávať už len menší celkový nárast. A po 45-ke tvrdí až 90 percent celoživotne pracujúcich jediné. Príjmy klesajú, z časti aj preto, že ľudia neraz začínajú okresávať svoju pracovnú dobu, hlavne ak si na živobytie zarábajú manuálnou prácou. Dokonca je tu len jediné percento ľudí, ktorí v strednom veku hovoria o malých platových výkyvoch.

Tento trend znázorňuje aj graf. Na osi x je prerozdelenie na základe celoživotných príjmov. Na osi y je znázornené, ako sa zvyšuje príjem počas každej dekády života. Opäť platí, že väčšina rastu dochádza počas prvých 10 rokov v pracovnom zaradení (modrá čiara).

Je tu aj ďalší, možno o niečo jednoduchší spôsob pohľadu na trend, zverejnený začiatkom tohto roka na základe rovnakej dátovej sady. Ako sa príjem ustáli pre superbohatých (0,1 percenta), bohatých (1 percento), a zvyšok populácie (99 percent).

Samozrejme, tieto údaje sú spriemerované a navyše americké, určite existujú ľudia, ktorí v neskoršom veku zažívajú svoju renesanciu a začínajú zarábať, ako nikdy predtým. Ale pre väčšinu z nás to neplatí. Snažíme sa vytvárať kariéru tak do 30 rokov, a to buď zmenou celého radu rôznych firiem a spoločností, alebo zápisom na ďalšie štúdiá. Len aby sme mali vyšší plat, aj keď nám neraz škola vystaví celkom zábavný titul. V strednom veku dosahujeme profesionálne už celkom veľa, sme to, kým sme. Alebo, ako údajne povedal Arthur Schopenhauer, nemecký filozof, ktorý za podstatu sveta pokladal vôľu: "Prvých štyridsať rokov života nám dáva text, v ďalších tridsiatich poskytuje komentár."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy