Volkswagen ponúkol nemeckým pracovníkom zvýšenie miezd o 2,2 %

Nemecký odborový zväz IG Metall však vyžaduje zvýšenie miezd pre 115 tis. pracovníkov až o 5,5 %.

Nemecká automobilka Volkswagen ponúkla svojim zamestnancom v továrňach v západnom Nemecku rast miezd o 2,2 %. Informoval o tom vo štvrtok nemecký odborový zväz IG Metall, ktorý zastupuje asi 3,7 mil. pracovníkov kovospracujúceho a strojárskeho priemyslu. Odborový zväz však vyžaduje zvýšenie miezd pre 115 tis. pracovníkov v šiestich továrňach a v divízii finančných služieb spoločnosti VW až o 5,5 %. Najväčšie odborové združenie v krajine presadzuje vyšší nárast miezd aj napriek tomu, že firma VW hľadá možnosti, ako usporiť náklady a podporiť tak ziskovosť.

Úsporný plán spoločnosti VW v júli minulého roka avizoval jej šéf Martin Winterkorn. Automobilka podľa neho „súrne“ potrebuje zvýšiť zisk pri výrobe osobných vozidiel svojej kľúčovej značky VW v záujme financovania budúcej expanzie. Volkswagen už skôr prijal plán postupného znižovania nákladov svojej hlavnej divízie, a to až na sumu 5 mld. eur ročne od roku 2017.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

Súvisiace články

Aktuálne správy