Najviac výrobcov stratilo podporu na strednom Slovensku

Na strednom Slovensku stratilo na rok štátnu podporu 550 výrobcov zelenej elektriny, ktorí nemali vlani dodržať zákonom stanovené povinnosti.

Najviac výrobcov zelenej elektriny stratilo v tomto roku štátnu podporu na strednom Slovensku, teda na území, kde pôsobí Stredoslovenská energetika – Distribúcia. Ako vyplýva zo zoznamu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO), ktorý zverejnil portál vEnergetike.sk, na strednom Slovensku stratilo podporu 550 výrobcov elektriny. Celkovo na Slovensku pritom stratilo pre nedodržanie zákonných povinností necelých 1 200 výrobcov zelenej elektriny.

Ako informoval portál vEnergetike.sk, v pôsobnosti stredoslovenskej distribučnej spoločnosti stratili podporu okrem iného aj spoločnosti Železiarne Podbrezová, COOP Jednota Krupina, štátny Slovenský vodohospodársky podnik, či Oravská vodárenská spoločnosť. Na západnom Slovensku v pôsobnosti Západoslovenskej distribučnej stratilo podporu viac ako 190 výrobcov zelenej elektriny. Medzi nimi aj firmy Slovenské elektrárne, PPC Energy, ktorá prevádzkuje v Bratislave 58 megawattovú plynovú turbínu, či Bratislavská vodárenská spoločnosť. Na území, ktoré obhospodaruje Východoslovenská distribučná, prišli napríklad o podporu Chemes Humenné, Letisko Košice, Lidl, či Aquapark Poprad. Celkovo na východnom Slovensku stratilo podporu necelých 400 výrobcov.

Tento rok pôjde na podporu zelenej elektriny o 67,6 mil. eur menej. Z celkového počtu približne tritisíc výrobcov podľa údajov ÚRSO totiž nedostane podporu spomínaných takmer 1 200. Štátnu podporu, ktorú platia všetci odberatelia elektriny v koncových cenách, si totiž môže nárokovať len ten výrobca zelenej elektriny, ktorý do 15. apríla vráti doplatok, ktorý mu v predchádzajúcom roku neprináležal. Taktiež musí každý výrobca zelenej elektriny oznámiť ÚRSO a distribučnej spoločnosti, pod ktorú spadá, do 15. augusta, že sa bude o podporu uchádzať aj v nasledujúcom kalendárnom roku vrátane predpokladaného množstva ním dodanej elektriny.

Povinnosť informovať o pláne výroby na budúci rok nie je nová. Tento rok je však prvým rokom, kedy sa regulačný úrad rozhodol neplnenie týchto povinností sankcionovať, a to odobratím podpory na nasledujúci kalendárny rok. Niektorí výrobcovia taktiež robili chybu, keď vynechali v rámci svojej oznamovacej povinnosti buď distribučnú spoločnosť alebo regulačný úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy