Prognózy Bruselu naznačili, že rast SR je a bude nad priemerom eurozóny a EÚ

Európska komisia (EK) dnes v rámci zimných prognóz rastu ekonomiky eurozóny na roky 2015 a 2016 naznačila, že ekonomika členských krajín tohto bloku porastie viac, než sa očakávalo, čo platí aj v prípade Slovenskej republiky.
Ekonomika eurozóny má tento a na budúci rok rásť najmä zásluhou nízkych cien ropy, znehodnocovania eura a stimulačných opatrení.
V roku 2015 ekonomický rast pre celú 28-člennú EÚ predvída EK na úrovni 1,7 % a pre eurozónu vo výške 1,3 %. Slovensko s predpoveďou rastu 2,5 % vysoko prevyšuje priemer EÚ aj eurozóny.
Na budúci rok by ekonomická aktivita v EÚ mala rásť o 2,1 %, v eurozóne o 1,9 %, kým prognózy pre Slovensko sú opäť priaznivé – s údajom 3,2 %. SR by z hľadiska ekonomického rastu mala tento rok obsadiť piatu najlepšiu priečku v eurozóne a šiestu pozíciu v EÚ, v roku 2016 by slovenská ekonomika mala byť štvrtou najrýchlejšie rastúcou v eurozóne a piatou v EÚ.
Zimné prognózy EK Slovensku predpovedajú v roku 2015 infláciu na úrovni 04 %, na budúci rok 1,3 %. Zlepšiť by sa mala aj situáciu na trhu práce, keď v tomto roku exekutíva EÚ predvída v SR 12,8-% nezamestnanosť (piata najvyššia v EÚ). O niečo lepšie by to malo byť v roku 2016, konkrétne 12,1 % (siedma najvyššia v EÚ).
Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a colnú úniu Pierre Moscovici zdôraznil, že pokles cien ropy a lacnejšie euro podporili oživenie ekonomiky EÚ, ale je ešte veľa práce v boji s krízou, najmä vytváranie nových pracovných miest pre milióny Európanov.
Exekutíva EÚ v rámci svojich prognóz však upozornila, že všeobecné ekonomické výhľady sú neisté, čo spôsobuje aj geopolitické napätie, nestabilita na svetových finančných trhoch a riziko „vleklého obdobia“ s veľmi nízkou alebo negatívnou infláciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy