Streda v znamení dát PMI za sektor služieb

Dnešné obchodovanie z hľadiska fundamentálnych správ patrí zverejňovaniu indexov nákupných manažérov za sektor služieb. Postupne sme sa dozvedeli výsledky za Čínu, Španielsko, Taliansko, Veľkú Britániu a finálny výsledok za Eurozónu.

Podľa zverejnených výsledkov čínsky sektor služieb zostáva v zóne expanzie. Je však vidieť očividné spomalenie, kedže januárové čísla hovoria o úrovni 51.8 b, zatiaľ čo mesiac predtým dosahoval 53.4 b. Španielske dáta hovoria o zlepšujúcej sa situácií v sektore služieb. Ukazovateľ PMI na úrovni 56.7 b. zostáva vysoko nad deliacou úrovňou 50 b. Ani januárové čísla tak nesklamali a ukazovateľ sa drží v zóne expanzie už 15 mesiac v rade a rastie najsilnejším tempom od augusta 2014. Pozitívne výsledky sme sa dozvedeli aj z Talianska. Sektor služieb sa v januári dostal do zóny expanzie, potom ako index dosiahol 51.2 b. Naopak, do zóny kontrakcie sa skĺzla aktivita vo Francúzsku. Nameraná hodnota 49.4 b. hovorí o spomaľujúcej ekonomickej aktivite v druhej naväčšiej európskej ekonomike. Nemecké výsledky však vykazujú zrýchlenie sektora ešte výraznejšie ako sa očakávalo. Nameraná hodnota bola v januári 54 b. oproti očakávaniam 52.1 b. Index za celú eurozónu bol v januári na úrovni 52.7 b., čo znamená, že sektor služieb sa drží nad zónou kontrakcie už 21 mesiacov v rade.

Neskôr budú zverejnené aj finálne výsledky za sektor služieb a ISM PMI za nevýrobný sektor z USA, ako aj Ivey PMI za Kanadu.

Vývoj PMI za sektor služieb v Eurozóne za posledných päť rokov

Zdroj: wbponline.com, bloomberg.com

Súvisiace články

Aktuálne správy