Stredobodom pozornosti: Tento grécky herný teoretik dnes patrí k najzaujímavejším ľuďom na svete

, businessinsider Foto: SITA

Grécky akciový trh explodoval, stalo sa tak uprostred rýchlo sa vyvíjajúcich rokovaní o tom, ako dostať Grécko z dlhovej krízy. V centre týchto rokovaní je grécky minister financií, Yanis Varoufakis. Je to hlas a tvár dnešnej ekonomickej situácie Grécka.

Plán, ako zbaviť Grécko drvivej väčšiny dlhu sa mení zo dňa na deň. Ale zdá sa, že Varoufakis dokáže vyťažiť maximum vo svoj prospech. Sám seba označuje za liberálneho marxistu, predtým, než bol zvolený do parlamentu, pôsobil ako profesor ekonómie, aj ako ekonóm firmy zaoberajúcej sa videohrami.

V marci 2012 nastúpil do Valve Corporation, spoločnosti ktorá stojí za takými titulmi hier ako Half-Life, Counter-Strike a Team Fortress 2. Taktiež prevádzkuje platformu, ktorá umožňuje ľuďom hrať hry on-line. Napríklad taký Counter-Strike má ekonomiku poháňanú skutočnými peniazmi. Zákazníci môžu platiť za položky v hrách ako sú nové zbrane, či oblečenie. Ale hry od Valve často umožňujú hráčom obchodovať s predmetmi medzi sebou, čo znamená, že vytvárajú  ekonomiku. Varoufakis dohliadal na tieto virtuálne ekonomiky. Je ťažké presne popísať, čo robil. Podľa jeho vlastných slov to bolo toto: "mojou úlohou bolo okrem spravovania databázy experimentovanie a kalibrácia služieb poskytovaných zákazníkom na základe empirických poznatkov. Ísť ešte o krok ďalej, nadväzovať príbehy a empirické poznatky, ktoré presahujú hranice "skutočnosti" v digitálnych ekonomikách. Spojiť poučenie z politickej ekonómie ekonomiky našich hráčov s veľmi zvláštnou a fascinujúcou internou štruktúrou riadenia Valve."

Varoufakisovou akademickou špecializáciou je teória hier, štúdium strategického rozhodovania. Vyučuje ekonomickú teóriu na univerzite v Aténach, ale v posledných dvoch rokoch strávil nejakú dobu ako hosťujúci profesor na University of Texas v Austine. James Galbraith, jeho kolega z univerzity v Austine pre agentúru Bloomberg povedal, že Varoufakis "myslí viac ako len pár krokov dopredu" v rokovaniach s Gréckymi veriteľmi, známymi ako trojka (Medzinárodný menový fondu , Európska centrálna banka a Európska komisia). Dá sa ale tomuto tvrdeniu uveriť?

Varoufakis nepôsobí ako chladne vypočítavý. Skôr sleduje stratégiu známu ako teória šialenca. V podstate, ak budete konať ako blázon, váš nepriateľ sa vás zľakne a dá vám viac toho, čo chcete. Na fotografiách rokovaní s rôznymi európskymi lídrami počas uplynulých dní sa objavil s nezapravenou košeľou a bez kravaty. Možno tým chcel povedať: nechcem hrať podľa vašich pravidiel.

Varoufakis sa vydal na cestu po Európe, na ktorej sa stretol s rôznymi lídrami a pustil sa do toho, čo vravel, že robiť nebude. Začal vyjednávať. Alebo aspoň pripravovať pôdu pre vyjadnávanie. Vo Francúzsku sa mu podarilo získať určitú podporu. Navrhol, aby sa nezaplatený dlh krajiny vymenil za nové cenné papiere naviazané na nominálny hospodársky rast krajiny. Grécko by v takom prípade nežiadalo odpísanie dlhu. Jeden typ cenných papierov sa bude indexovať na základe nominálneho hospodárskeho rastu a druhým typom budú takzvané trvalé cenné papiere. Tie nahradia grécke cenné papiere, ktoré má v držbe Európska centrálna banka (ECB). Mal by to byť atraktívny návrh pre Nemcov. Ale po tom, čo sa Varufakis stretol s Jeroenom Dijsselbloemom, šéfom Euroskupiny, združenia ministrov financií eurozóny, médiá v Atánach na základe "reči ich tela" po skončení niekoľkohodinového stretnutia skonštatovali, že ich strnulý postoj svedčil skôr o tom, že sa im nepodarilo nájsť východisko a preklenúť rozdiely v názoroch.

Varoufakis nám odokryl svoju stratégiu. Odvážny, trochu blázon, ale ochotný vyjednávať. Osud projektu eura sa tak aspoň čiastočne ocitá v rukách tohto radikálneho ekonóma.

A hra pokračuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy