Piketty: Európa by sa mala poučiť z japonskej deflácie

, roklen Foto: SITA

Thomas Piketty, francúzsky ekonóm, ktorý je autorom medzinárodného bestselleru z roku 2013 na tému nerovnosti bohatstva, poznamenal, že by sa Európa mala poučiť z Japonska, kde samotná monetárna politika nemohla brániť ekonomike vstúpiť do deflácie.

"Jedna z možných lekcií je, že nestačí tlačiť peniaze. Ak tlačíte peniaze, môžete vytvárať bublinu na akciovom trhu a tiež v cenách nehnuteľností. Nemusí to nutne zvyšovať spotrebiteľské ceny a posilňovať rast," poznamenal na fóre v Tokiu, kde porovnával európsku ekonomiku práve s japonskou. "V súčasnej dobe je v Európe hospodársky rast na veľmi zlej úrovni. Myslím si, že dôvodom je príliš veľa úsporných opatrení," povedal Piketty v prejave na Japan National Press Club. "Snažili sme sa o zníženie deficitu verejných financií príliš rýchlo. Tým sme zabili rast. A teraz máme v podstate rovnaký problém s defláciou ako Japonsko ."

Bank of Japan v októbri rozšírila vtedy už bezprecedentný monetárny stimul, čím si urobila priestor pre nákup každého nového dlhopisu vydaného ministerstvom financií. Od tej doby, čo v apríli 2013 guvernér Haruhiko Kuroda zaviedol program menového uvoľňovania, čím podporil rast ziskov niektorých vývozcov a urýchlil 39 percentný zisk akciového indexu Topix, klesol japonský jen voči doláru o 21 percent. Uvoľňovanie Bank of Japan a aprílové zvýšenie dane z obratu zvýšili životné náklady rýchlejšie ako príjmy, viazané na hospodárske oživenie Japonska. Kuroda v januári povedal, že má výtlačok Pikettovho "Kapitálu 21. storočia" a plánuje si knihu dôkladne prečítať.

Podľa Jiji Press sa francúzsky ekonóm stretol s lídrom Demokratickej strany Japonska, najväčšej opozičnej strany. Podľa stanoviska svojej kancelárie nemal premiér Šinzó Abe s Pikettym žiadnu plánovanou schôdzku. Abe 28. januára v japonskom parlamente poznamenal, že návrh Pikettyho globálnej dane z majetku by bolo ťažké realizovať. Piketty v sobotu povedal, že Japonsko by mohlo realizovať daň ako prvé. "Nemali by sme používať nedostatok globálnej spolupráce ako ospravedlnenie toho, prečo to nejde v Japonsku," povedal Piketty. "Myslím, že práve v Japonsku je dôležité vyvážiť daňový systém v prospech mladej generácie, ktorá má momentálne veľmi ťažký prístup k majetku. Myslím, že zvýšenie dane z pridanej hodnoty, čo je to, čo Abe urobil, nie je veľmi  dobrý spôsob, ako nerovnosť v Japonsku znížiť." Piketty tiež poznamenal, že rodovú nerovnosť vidí ako jednu z prekážok japonskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy