S&P zaplatí pokuty a odškodnenie v sume 1,5 mld. USD

V rámci urovnania obvinení z prideľovania chybných ratingov agentúra Standard & Poor's zaplatí ministerstvu spravodlivosti USA 687,5 mil. USD, ďalších 687,5 mil. USD devätnástim americkým štátom a Federálnemu dištriktu a 125 mil. USD kalifornskému dôchodkovému fondu

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s zaplatí 1,5 mld. USD, aby urovnala sériu súdnych sporov v súvislosti s prideľovaním ratingov cenným papierom založeným na hypotékach, ktoré sa pred finančnou krízou z roku 2008 ukázali ako nekvalitné. Spoločnosť o tom informovala v utorok. Dohoda bola uzatvorená po viac ako dvoch rokoch vedenia sporov, počas ktorých S&P odmietala obvinenia, že vydávala príliš optimistické ratingy v záujme získania ďalších klientov.

Spoločnosť McGraw Hill Financial Inc, ktorá je materskou firmou S&P, uviedla, že americkému ministerstvu spravodlivosti zaplatí 687,5 mil. USD a ďalších 687,5 mil. USD devätnástim americkým štátom a Federálnemu dištriktu, ktoré v súvislosti s ratingmi podali na súd podobné sťažnosti. V pondelok večer firma dosiahla samostatnú dohodu aj s verejným dôchodkovým fondom California Public Employees‘ Retirement System, ktorému zaplatí odškodné v sume 125 mil. USD. Tento dôchodkový fond zažaloval S&P ešte v roku 2009 a tvrdil, že chybné ratingy mu spôsobili škody za stovky miliónov dolárov.

V 119 stránkovom podaní na súd americká vláda uviedla, že S&P v období od septembra 2004 po október 2007 odkladala aktualizácie svojich ratingových kritérií a analytických modelov. Agentúra podľa vlády tým kritéria oslabovala v snahe získať ďalšie objednávky od investičných bánk, ktoré cenné papiere emitovali. Na základe dohody o urovnaní sporu si S&P porušenie zákonov nepriznáva.

(1 EUR = 1,1376 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy