V škandále okolo tzv. krvného kartelu figuruje aj Allianz

Nemeckom otriasa škandál okolo tzv. krvného kartelu, v rámci ktorého lekári účtovali poisťovniam privysoké sumy za laboratórne vyšetrenia. Do škandálu má byť zapojená aj poisťovňa Allianz. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Bavorská kriminálna polícia zistila, že skupina 10.000 lekárov dlhé roky účtovala poisťovniam príliš vysoké sumy. Špeciálna komisia už v roku 2009 poskytla Allianz zoznam mien a adries asi tisícky lekárov, ktorí patrili ku kartelu. Poisťovňa však podľa zistení Handelsblattu žiadneho z lekárov neoslovila a ani nežiadala vrátenie peňazí.

Allianz údajne podnikla len opatrné pokusy o kontaktovanie lekárov. Hovorca poisťovne Franz Billinger uviedol, že koncern konal "až na hranici ekonomickej únosnosti" a podnikol aj právne kroky. Na otázku, či Allianz aspoň proti jednému podozrivému zvolila súdnu cestu, však hovorca neodpovedal. Poisťovňa sa nevyjadrila ani k tomu, či požadovala vrátenie peňazí.

Zodpovední manažéri si teraz musia zodpovedať otázku, či sa dopustili trestného činu sprenevery. Každá poisťovňa je totiž na základe nemeckých zákonov povinná riadne hospodáriť s poistnými príspevkami. Nie je preto jasné, prečo poisťovňa nepožadovala vrátenie peňazí od lekárov, ktorí jej preukázateľne účtovali premrštené sumy.

"Tento postup bude určite témou ďalšieho valného zhromaždenia akcionárov," povedal denníku Jürgen Kurz z Ochranného združenia vlastníkov cenných papierov. Nasledujúce valné zhromaždenie Allianz sa bude konať 6. mája.

Súvisiace články

Aktuálne správy