Spomienka na Davos: Schäuble spochybnil kompetentnosť Sorosa

, CNBC Foto: SITA;YT

Svetové ekonomické fórum v Davose prinieslo nejednu úsmevnú situáciu. Hlavným hrdinom jednej z nich bol aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý si pozornosť získal svojským suchým ironickým spôsobom.

Schäuble patril od začiatku k najväčších kritikom kvantitatívneho uvoľňovania (QE), programu Európskej centrálnej banky. Deň na to, ako ECB predstavila stimulačné opatrenie vo výške 60 miliárd eur za mesiac, začal sa minister brániť. "Nechcem komentovať rozhodovanie ECB, nikdy," vyjadril sa ako rešpektuje nezávislosť ECB. Opäť zopakoval, že Nemecko chce vidieť spoločnú  eurozónu. "My sme tí, čo urobili kroky na podporu Grécka počas ťažkých časov, opäť a opäť… Museli sme presvedčiť MMF aby prijalo mimoriadne rozhodnutia, v súlade s pravidlami MMF, aby sme mohli podporiť Grécko."

Krátko po tom, čo sa miliardár a legendárny investor George Soros dostal k slovu a ponúkol svoje názory na Nemecko, Schäuble sa nechal počuť, že Soros možno nie je na tieto otázky najpovolanejší. "Ak mňa niekto požiada, aby som sa vyjadril k nemeckej fiškálnej politike, musím to začať vysvetľovať, pretože ja to dokážem lepšie než ktokoľvek iný," povedal Schäuble.

Soros bol vo svojej reči opatrnejší, keď hovoril o tom, ako by krok ECB mohlo mať nezamýšľané dôsledky pre trh. Ako by mohol vytvoriť prípadné bubliny na poli aktív. Hlavne však upozorňoval na to, že kvantitatívne uvoľňovanie len prehlbuje priepasť medzi bohatými a chudobnými, čo sa prejaví oveľa viac než prínos pre vlastníkov aktív. Jednou z oblastí, kde sa Schäuble a Soros zhodli, bolo, že nepovažujú za rozumné spoliehať sa výhradne na menovú politiku. "Neverím, že samotná menová politika môže priniesť rast," vyhlásil Schäuble.

Jedna vec je istá. Oveľa slabšie euro naďalej spôsobuje bolesti hlavy Dánov, dve zníženia úrokových sadzieb za týždeň zastavilo rast ich koruny. Potom je tu vyhlásenie Švajčiarskej národnej banky, že bude aj naďalej zasahovať v prípade potreby, aby ochránila frank. Ale nižšie euro je skvelá správa pre ECB. Európsky vývoz je zrazu atraktívnejší, dovoz pomôže dosiahnuť vyššiu infláciu. Všetci za všetkých, nikto v Európe nie je v súčasnosti proti rastu konkurencieschopnosti Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy