Ceny ropy tento rok ožijú, domnieva sa al-Badrí

Ceny ropy tento rok skôr ožijú, ako by mali prehĺbiť svoj pád a klesnúť až pod hranicu 20 USD (17,25 eura) za barel (159 litrov). Povedal to generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdulláh Salem al-Badrí v rozhovore pre televíziu Bloomberg na okraj Svetového ekonomického fóra (SEF).
Ceny ropy sa od júna 2014 prepadli o zhruba 50 % v dôsledku nadmernej ponuky na trhoch, ktorá prevýšila dopyt. Jedným z dôvodov bolo zvýšenie jej produkcie v USA na vyše 30-ročné maximum, keďže najmodernejšie technológie umožnili ťažbu komodity z bridlíc.
Podľa al-Badrího ako prví by mali zredukovať ťažbu producenti ropy zo štátov mimo OPEC. Pripomenul, že Irak, ako jeden z najrýchlejšie rastúcich dodávateľov čierneho zlata na svetové trhy, potrebuje zvýšiť svoju produkciu, aby pomohol vojnou poškodenej ekonomike nahradiť výpadok príjmov z predaja ropy, ktoré skresal pokles jej cien.
„Ceny ropy nespadnú pod 20 alebo 25 USD za barel. Domnievam sa, že sa udrží zhruba na súčasnej úrovni,“ povedal. „Už sme to videli aj v minulosti – ceny ropy najprv rýchlo klesli a potom pomaly rástli. Ale ceny sa zotavia,“ dodal.
Ropný kartel na svojom novembrovom zasadaní napriek tlaku niektorých členov neznížil ťažobné kvóty. Podľa al-Badrího sú za tým ekonomické dôvody a nie snaha OPEC zasiahnuť amerických producentov či Rusko. Trhy totiž špekulujú, že dôvodom ponechania ťažobných kvót boli obavy veľkých producentov OPEC, ako je napríklad Saudská Arábia, zo straty podielu na svetovom trhu s ropou.
Al-Badrí dodal, že to boli nečlenské štáty OPEC, ktoré zvýšili svoju produkciu, preto by ju mali ako prvé aj obmedziť a naštartovať tak rast cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy