Gatesovci chcú vyriešiť ďalší celosvetový problém: bankovníctvo

, qz Foto: SITA

Bill a Melinda Gates sú známi tým, že neváhajú financovať projekty, ktoré by pomohli vyriešiť vážne problémy sveta, aj keď sú to nápady, ktoré neraz vyvolávajú úsmev na tvári. Stačí spomenúť redizajn toaliet a kondómov, či močom poháňané palivové články. Aktuálne vo svojom výročnom liste zverejnili, že majú ambíciu vrhnúť sa na ďalší chaotický sektor. Bankový.

Ciele na najbližších 15 rokov majú spoločného menovateľa. Jedinečný pokrok pre chudobnú časť sveta. Vo vlaňajšom liste Gatesovci predpovedali, že do roku 2035 by už nemali existovať žiadne chudobné krajiny. "Naša veľká výzva znie: Životy ľudí v chudobných krajinách sa zlepšia rýchlejšie v najbližších 15 rokoch, než kedykoľvek inokedy v histórii. A ich životy sa zlepšia viac než komukoľvek  inému,“ píše sa v liste. Argumentujú pokrokmi v oblasti poľnohospodárstva, zdravotníctva, vrátane pokroku na poli úmrtnosti mládeže, detskej obrny, malárii a HIV, prístupu k vzdelávaniu, vrátane on-line kurzov dodaných deťom v rozvojových krajinách prostredníctvom mobilných telefónov.

Zároveň sú presvedčení, že mobilné bankovníctvo zmení životy chudobných ľudí celého sveta. "Do roku 2030 budú tie dve miliardy ľudí, ktorí dnes nemajú bankový účet, šetriť a realizovať platby pomocou telefónov. Mobilní peňažní operátori ponúknu celú škálu finančných služieb, od úročenia úspor na účtoch až po poistenie.“ Nadácia Gatesovcov sa zameriava na podporu vytvárania mobilných peňažných systémov, prostredníctvom ktorých môžu byť finančné služby poskytované. Nadácia už dávnejšie poskytla finančné prostriedky na pomoc šírenie M-Pesa, priekopníka mobilnej platby v Keni, rovnako investovala do bKash v Bangladéši.

"Ide o to, že sa v podstate snažíme vytvoriť debetnú kartu priamo v mobilnom telefóne, kde máte transakčné náklady pre digitálne prevody pod 2 %," povedal Bill Gates v rozhovore pre Quartz. "Takže nech už je to sporenie, prevod na iné účty, alebo branie si pôžičky, je to len tá základná schopnosť. Inovátori sa následne môžu zamerať na vzdelávacie či poľnohospodárske ponuky."

Údaje zo spotrebiteľského prieskumu  v Tanzánii ukazujú relatívne nízku návštevnosť tradičných bánk a vysokú penetráciu mobilnými telefónmi. Mať prístup k banke, pôžičke a lacným prevodom peňazí je dôležitá pre chudobných, pretože im to umožňuje lepšie znášať finančné šoky, ktoré zažívajú počas vegetačných období, kedy je pre nich ťažké uživiť svoje rodiny, zabezpečiť si zdravotnú starostlivosť, alebo vychovávať svoje deti. "My v tom vidíme úspory, ktoré sú zásadné v tom, že ľudia môžu tieto mikroplatby previesť na svoje účty a tak šetriť peniaze," povedala Melinda Gatesová. "Potom, keď sa dostanú do sezóny hladu, ktorá sa každoročne opakuje v Afrike, dokážu hladu čeliť, lebo si môžu nakúpiť potraviny. Ale v skutočnosti tieto peniaze budú môcť použiť na vzdelávanie, keď na jeseň príde čas zaplatiť školné, nemusia kvôli tomu predať dobytok, alebo nejaký šperk, alebo dúfať, že potrebné peniaze sa nájdu pod matracom.“

Podľa údajov Svetovej banky dnes nemá zhruba 2,5 miliardy dospelých bankové účty. Mobilné bankovníctvo je posun od tradičných mikroúverov, v posledných desaťročiach podporovaných Gates Foundation i ďalšími. Mikroúvery vyžadujú sieť pracovníkov rozložených vo vidieckych oblastiach, ktorí tieto úvery spravujú. Navyše sú u aj vyššie transakčné náklady ako v prípade mobilného bankovníctva a nedokážu svojou škálou osloviť čo najviac ľudí. Mikroúvery môžu byť teraz ponúknuté účinnejšie viacerým záujemcov prostredníctvom systému mobilných peňazí.

Gates Foundation sa snaží pomôcť financovať otvorené platobné systémy, ktoré je možné zdieľať medzi organizáciami a spoločnosťami, aby sa na nich vybudovali nové služby, napríklad sporiace účty. Ale tieto systémy tvoria len chrbticu, na rozdiel od Bitcoinov neumožňujú užívateľovi zostať v anonymite, aby mohla byť v prípade chyby transakcia zrušená.

Bill Gates predpovedá, že niektoré takéto technologické rozšírenia pomôžu rozvojovým krajinám preraziť do sveta bohatých spotrebiteľov. Ale zároveň je skeptický, explózia spotrebiteľského financovania v chudobnejších krajinách môže viesť k vážnejšiemu súpereniu existujúcich globálnych bánk, pretože legislatíva a regulácie sú v rozvinutom svete zatiaľ veľkou prekážkou. Gates si myslí, že AliPay, digitálny platobný systém Alibaba z Číny, by mohol byť konkurentom na trhu globálnych digitálnych financií. Tým, že technológia zníži transakčné náklady pre finančné služby a zvýši konkurenciu bánk po celom svete, bude pre spotrebiteľov jednoduchšie dostať sa ku kúpe špecifických služieb a la carte, a ťažšie pre banky, ako ospravedlniť náklady na chod pobočiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy