Barack Obama chce podporiť strednú triedu

Americký prezident Barack Obama vyzval zároveň na zvýšenie daní pre bohatých

Americký prezident Barack Obama v stredu v správe o stave únie vyzval Kongres, ktorý kontrolujú republikáni, aby podporil americkú strednú triedu. Americký prezident taktiež navrhol zjednodušenie daňového systému pre malé firmy. Rovnako vyzval na nový systém trestov pre firmy, ktoré neplatia zamestnancom aspoň minimálnu mzdu. Demokratický prezident vyzval svojich oponentov na spoluprácu bez toho, „aby sa vzájomne démonizovali“.

Podľa Obamu je čas na „obrátenie strany“ za recesiou a na spoluprácu v snahe podporiť strednú triedu. Tiež vyzval na zvýšenie daní pre bohatých. Jadrom Obamovho plánu je zvýšiť dane pre najbohatších Američanov o 320 mld. USD počas nasledujúcich desiatich rokov. Americký prezident tiež navrhol zvýhodnenie strednej triedy v oblasti vzdelávania. Obama zároveň vyzval Kongres, aby schválil plán rozvoja infraštruktúry. Ten by mal priniesť moderné prístavy, kvalitnejšie mosty, rýchlejšie vlaky a najrýchlejšie internetové pripojenie.

Barack Obama okrem toho uviedol, že je úlohou USA, nie Číny, vytvoriť obchodné pravidlá týkajúce sa Ázie. Kongres vyzval, aby mal Biely dom voľnejšie ruky pri uzatváraní obchodných dohôd.


(1 EUR = 1,1579 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy