Útok na ruské autosalóny: Prepad rubľa urobil z Bielorusov boháčov

, E15 Foto: SITA

Veľmi nezvyčajný obrázok ponúkli v posledných týždňoch predajne nových aj ojazdených automobilov v Rusku. Viac ako polovicu ich zákazníkov totiž tvorili Bielorusi. A prichádzali aj desiatky Kazachov. Pritiahlo ich to, že kvôli slabému rubľu boli autá v Rusku o 30 až 50 percent lacnejšie ako v susednom Bielorusku.

Od októbra tak masovo vykupovali autá z ruských predajní a vyvážali ich do svojich krajín. Počas dvoch mesiacov, od októbra do novembra, bolo podľa gazeta. ru len do susedného Bieloruska vyvezených viac ako 22 tisíc automobilov. "Ich celková hodnota sa pohybovala okolo 320 miliónov dolárov. A to je veľa skromný odhad," povedal vo vysielaní bieloruskej televízie premiér krajiny Michail Mjasnikovič, ešte pred tým, než ho prezident Lukašenko na konci decembra z funkcie odvolal.

V decembri sa dovážalo do Bieloruska denne v priemere 500 áut, ich stredná cena sa pohybovala okolo 15-20 000 eur. Bielorusi, ktorí často ukladajú svoje úspory v cudzích menách, hlavne v dolároch, využili prudký prepad hodnoty ruského rubľa. A ďalšie tisíce Bielorusov, ktorí valuty nevlastnili, sa vrhli do zmenární. V Rusku potom doláre výhodne zamenili za ruble.

Lenže bieloruská vláda sa tomu rozhodla skoncovať. Centrálna banka zaviedla dočasnú tridsaťpercentnú prirážku na nákup akýchkoľvek valút v krajine. Nielen kvôli nájazdom Bielorusov na zmenárne, ale aj kvôli zhoršujúcej sa ekonomickej situácii v krajine.

Vláda navyše vydala "odporúčanie" obyvateľstvu. Ľudia si majú dať pozor na takzvané výhodné ponuky. Už sa vraj stalo, že Bielorusi v Rusku zakúpili autá, na ktoré siahla banka, alebo také, čo mali  "kriminálnu" históriu či falošné doklady. Kvôli tomu už úrady začali kontrolu vozidiel dovezených z Ruska v období od októbra do novembra.

A čo na to Rusi? Predajcovia si mädlili ruky. Veď odbyt nových áut sa vlani kvôli slabému rubľu prepadol o 10,3 percenta. A tento rok sa očakáva ešte oveľa dramatickejší pokles, až 24 %. Výrobcovia totiž začali modely, ktoré ponúkajú v Rusku, výrazne zdražovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy