Lekcia menom plán B: Čo sa môžeme naučiť od najbohatšieho muža Ázie

, zerohedge Foto: SITA

Pred deviatimi mesiacmi sa Li Ka-Shing, najbohatší muž v Ázii, zbavil svojich aktív v Číne. V roku 2013, kedy sa začal zbavovať svojich čínskych nehnuteľností, stal sa terčom posmeškov a kritiky. Všetci si mysleli, že nastal býčí trh. Ukázalo sa však, že sa neoplatí vsádzať proti človeku s históriou, ako je Li.

Ka-Shing bezkonkurenčne vystihol trend, čínsky realitný trh vstúpil v minulom roku do režimu korekcie. Li vystúpil z trhu priamo na jeho vrchole. Dokázal rozpoznať, že čínska úverová bublina je neudržateľná. Samozrejme vedia to aj pohlavári v Pekingu, ale tí sú za zatvorenými dverami. Nedávna správa hlavného ekonóma banky Singapure ukazuje, že čínske vedenie sa zúfalo snaží utajiť účinky nadmerných úverov a scenár pre "mäkké pristátie". Napriek tomu ale Čínska úverová expanzia pokračuje. Z údajov Bank of International Settlements vyplýva, že v roku 2014 vrástlo HDP vďaka úverom o 14 %. Od konca roku 2008, sa úverová expanzia podieľala na raste HDP Číny 79 percentami.

Historické údaje a analýzy ukazujú, že takéto úrovne úverovej expanzie nevyhnutne vedú k zlým dlhom, ktoré nemôžu byť nikdy splatené. V dôsledku takýchto politík už niektoré čínske firmy skrachovali. Podobný scenár čaká aj na ďalšie.

Dlhodobý trend je pre Čínu samozrejme pozitívny, to ale neznamená, že to bude jednoduché. Aktuálne jüan slabne a kapitál z Číny uteká v strachu z veľkej úverovej krízy. Li patril k prvým, kto tento trend zaznamenal a podarilo sa mu vystúpiť v pravý čas. Jeho posledným krokom je reštrukturalizovať svoje investičné spoločnosti a presunúť ich na Kajmanské ostrovy. Presťahovať svoje peniaze a majetok ďaleko do bezpečných vôd, stabilných miest. Tam kde že žiadna vláda nebude mať nad ním kontrolu. Ešte donedávna bol do značnej miery závislý na jedinej jurisdikcii. Býval v Hongkongu a má honkongské občianstvo. Jeho obchodné záujmy sa sústredili v Hongkongu aj Číne.

Z Hongkongu sa stalo neuveriteľné miesto. Banky sú dobre kapitalizované, vláda je solventná, a je tu veľa ekonomických príležitostí. Ale bez ohľadu na to, ako si myslíte, že je vaša domovská krajina bezpečná, nikdy by ste nemali byť úplne závislí na jedinom mieste. Li to dobre chápe. Už získal druhý pas, kanadský, a určité obchodné záujmy a peňažné aktíva drží v zahraničí. Zároveň sa uistil, že majetok, ktorý zhromažďoval po celý svoj život bude v bezpečí a prístupný pre jeho rodinu.

To je dobrá rada pre každého. Pamätajte si, že racionálni, úspešní ľudia majú vždy plán B. Racionálni, úspešní ľudia podniknú kroky na minimalizáciu rizika negatívneho vývoja.

Súvisiace články

Aktuálne správy