Draghiho snaha ako dôkaz, že eurozóna nemôže fungovať

, The Telegraph Foto: SITA

Teória hovorí, že prepad cien ropy by mal byť dôvodom k oslavám. Ak sa ale inflácia nachádza na nule, je situácia zložitejšia, pretože dochádza k posunom v trhovej psychológii. Každý centrálny bankár by normálne pozitívny ponukový šok uvítal, dnes sa ale môže zmeniť v taký šok, ktorý bude pôsobiť negatívne. Tvrdí to hlavný ekonóm ECB Peter Praet.

Európska ekonomická politika je tak zlá, že sa podarilo dostať eurozónu do deflácie. V decembri klesli spotrebiteľské ceny o 0,2 %, juh menovej únie už ale deflačným tlakom čelí celých 18 mesiacov. Ekonómovia pred nimi varovali už pred dvoma rokmi, teraz sa k skorším tlakom pridala ukrajinská kríza, čínske nadmerné investície a prepad cien ropy.

Podľa Praeta už teraz menia domácnosti a firmy svoje správanie a mohlo by dôjsť k roztočeniu negatívnej špirály. Menej investícií, nižší potenciálny rast, zhoršujúci sa výhľad a ďalší pokles investícií. Výsledkom by mohla byť nová rovnováha s vysokou nezamestnanosťou. Podľa Praeta by mali byť urobené razantné kroky aj zo strany vlád, ktoré by tomu zabránili.

Mario Draghi sa súčasnej situácii snažil vyhnúť už dlhší čas. Už v novembri 2013 cestoval do Berlína, aby nemeckým elitám vysvetlil, že je potrebné konať. Jeho posolstvo sa podobalo tomu, čo tvrdil už Irving Fisher, v zadlženej ekonomike pôsobí pokles cien deštruktívne. Ak sa nejaká loď príliš nakloní, stúpajúca hladina ju už do pôvodnej polohy nenarovná. Musia ju narovnať ľudia. Japonci sa o to snažia už 15 rokov.

Kým periféria stráca, Nemecku sa vedie dobre. V decembri vytvorila jeho ekonomika 27 000 nových pracovných miest, nezamestnanosť klesla na 5 %. Niet väčšieho dôkazu, že monetárna únia nefunguje, na periférii rastú dlhy, dusí ju deflácia, Nemecko sa má výborne. Optimisti tvrdia, že to najhoršie máme za sebou. Simon Ward z Henderson Global Investors poukazuje na to, že peňažná ponuka meraná vývojom agregátu M1 indikuje oživenie. Otázkou ale zostáva relevancie M1 vo svete s nulovými sadzbami a infláciou.

Deflačné tlaky rastú v celej svetovej ekonomike a Európa im bude čeliť najhoršie, pretože jej systémy sú hlboko nefunkčné. Nemôžu za to ale tí, ktorí sú vo funkciách dnes. Draghi predstavil pred šiestimi týždňami v Helsinkách "minimálne požiadavky na fungujúcu monetárnu úniu". Ide v podstate o návrhy na vytvorenie superštátu, kde bude ekonomická suverenita zdieľaná všetkými členmi únie. Je to však utópia, pretože nikde v Európe sa podpora pre takéto zmeny nenájde. Krajiny jadra, ktoré voči zvyšku eurozóny fungujú ako veritelia, v posledných rokoch bránili akémukoľvek zdieľaniu rizika, či krokom smerom k fiškálnej únii. Draghi tak v podstate hovorí, že menová únia nemôže fungovať. Nikto mu ale nemôže uprieť, že sa snažil.

Súvisiace články

Aktuálne správy