Výkon priemyslu aj schodok obchodnej bilancie v novembri klesli

Výkon francúzskeho priemyslu v novembri klesol, druhý mesiac po sebe, ale aj schodok obchodnej bilancie Francúzska sa znížil viac, ako ekonómovia odhadovali. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje štatistického úradu Insee.
Podľa najnovších štatistík sa produkcia priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri prekvapujúco znížila, medzimesačne o 0,3 %. Ekonómovia však očakávali, že po októbrovom poklese o 0,7 % sa francúzsky priemysel v novembri odrazí od dna a jeho výkon stúpne o 0,3 %.
Štatistiky tiež odhalili, že tempo poklesu výroby vo Francúzsku sa v novembri zrýchlilo na 0,6 % z 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo produkcia ťažobného priemyslu vzrástla o 1,2 % a stavebná výroba sa zvýšila o 1,1 %.
Francúzske colné riaditeľstvo dnes zase zverejnilo novembrové údaje o vývoji zahraničného obchodu, ktoré odhalili, že schodok obchodnej bilancie krajiny vlani v novembri klesol na 3,23 miliardy eur zo 4,27 miliardy eur v októbri a z 5,79 miliardy eur v novembri 2013. To je oveľa lepší výsledok ako zníženie novembrového schodku na 4,50 miliardy eur, ktoré Francúzsku predpovedali analytici. Dôvodom nižšieho deficitu obchodnej bilancie bol rast exportu a pokles importu v dôsledku výrazného zníženia dovozu energií.

Súvisiace články

Aktuálne správy