Výnosy z talianskych dlhopisov klesli

Náklady Talianska na požičiavanie si na obdobie desiatich rokov klesli v utorkovej aukcii dlhopisov na nové rekordné minimum. Pomohli tomu očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) v budúcom roku ešte viac uvoľní menovú politiku. Taliansky rezort financií v utorok predal tri druhy štátnych cenných papierov za celkovú sumu 7,34 mld. eur. Dosiahol tak takmer spodnú hranicu plánovaného pásma.

Priemerné výnosy z desaťročných dlhopisov splatných v decembri 2024 sa na utorkovej aukcii znížili na 1,89 % z úrovne 2,08 %, na ktorej boli pri novembrovom predaji. V pondelok sa výnosy z desaťročných talianskych dlhopisov na sekundárnom trhu na chvíľu zvýšili až nad 2 %. Investorov totiž znepokojila perspektíva predčasných volieb v Grécku, ktorých výsledok by mohol ohroziť poskytovanie zahraničnej núdzovej pomoci Aténam. Grécko pritom pomoc stále potrebuje.

Taliansko v utorok predalo aj päťročné dlhopisy splatné v decembri 2019, pričom priemerný výnos bol 0,98 %. Nachádzal sa tak v blízkosti rekordného minima 0,94 %, na ktoré sa dostal pre predchádzajúcom podobnom predaji v závere novembra. Taliansky rezort financií predal aj dlhopisy splatné v decembri 2020. Výnos z nich klesol na 0,96 % z úrovne 1,10 % pri novembrovom predaji.

Súvisiace články

Aktuálne správy