Španielske spotrebiteľské ceny klesli

Spotrebiteľské ceny v krajine sa v decembri medziročne znížili o 1,1 %. Išlo hlavne o výsledok zlacnenia ropy.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Španielsku v decembri medziročne klesla najvýraznejšie od júla 2009, pričom išlo hlavne o výsledok zlacnenia ropy. Podľa predbežných údajov, ktoré španielsky štatistický úrad INE zverejnil v utorok, boli spotrebiteľské ceny v krajine v decembri o 1,1 % nižšie ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Španielske spotrebiteľské ceny klesali už šiesty mesiac.
Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa spotrebiteľské ceny v Španielsku tiež znížili o 1,1 % po tom, ako v novembri oslabili o 0,5 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že podľa tejto metodiky decembrové ceny v krajine klesnú o 0,7 %. Mnohí ekonómovia očakávajú, že celková hladina španielskych spotrebiteľských cien bude klesať alebo stagnovať počas celého roka 2015. Tohtoročný pokles cien ropy na 5,5 ročné minimum sa totiž výrazne prejavil v krajine vysoko závislej od dovozu energií.

Analytička Estefania Ponteová z madridskej maklérskej spoločnosti Cortal Consors však považuje za nepravdepodobné, že by Španielsko upadlo do deštruktívnej deflačnej špirály, kedy spotrebitelia obmedzujú výdavky a vyčkávajú na ďalší pokles cien. „Neočakávame defláciu v Španielsku,“ uviedla. Údaje o vývoji tržieb maloobchodu, ktoré španielsky štatistický úrad tiež zverejnil v utorok, ukázali, že Španieli pozitívne zareagovali na výhodné ceny. Maloobchodné tržby v krajine v novembri medziročne stúpli o 1,9 % po októbrovom raste o 1 %. Novembrové posilnenie tržieb bolo najsilnejšie za posledný rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy