ARDAL plánuje v roku 2015 otvoriť dve nové línie štátnych dlhopisov

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) plánuje v roku 2015 otvoriť dve nové línie štátnych dlhopisov (ŠD). Informoval o tom Juraj Pekár z ARDAL.
„S ohľadom na fungovanie finančných trhov a na dopyt bude v prípade vhodných podmienok otvorená línia ŠD so splatnosťou 12 až 15 rokov, s cieľovým objemom 3 miliardy eur, s pevnou úrokovou sadzbou kupónu. Pokiaľ to bude možné, bude otvorená aj línia ŠD so splatnosťou 5 až 7 rokov, s cieľovou hodnotou 3 miliardy eur, s pevnou alebo pohyblivou úrokovou sadzbou kupónu, alternatívne s dlhšou splatnosťou,“ spresnil.
Informoval, že ďalšie línie dlhopisov môžu byť otvorené podľa potrieb riadenia dlhu a požiadaviek investorov. Aj v roku 2015 plánuje ARDAL uskutočňovať predajné aukcie dlhopisov raz mesačne, obvykle tretí pondelok v mesiaci, pričom podľa potrieb riadenia likvidity a krytia dlhu a podľa požiadaviek investorov bude možné uskutočniť v jednom aukčnom dni aukciu viacerých línií dlhopisov. Aukcie sa v mesiacoch júl, august a december neplánujú.
ARDAL počas roka 2015 plánuje vydať dve emisie štátnych pokladničných poukážok, so splatnosťou deväť mesiacov a jeden rok, a to prvú v januári 2015 a druhú v júni 2015, každú v celkovej hodnote 1 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy