Investori mohli v tomto roku na štátnych dlhopisoch zarobiť

Investorom v tomto roku štátne dlhopisy zarábali. Prekvapivo najmä dlhopisy krajín, akými sú Taliansko či Španielsko. Podľa analytikov sa pod to podpísali najmä neštandardné opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB). „Výraznejšie rástli ceny rizikovejších dlhopisov periférnych krajín eurozóny. Rástol apetít investorov po riziku a klesali rizikové prirážky pre pokles rizika rozpadu eurozóny a postupné zlepšovanie jej ekonomiky,“ uviedol pre TASR analytik J&T Banky Stanislav Pánis s tým, že plusom pre dlhopisy krajín eurozóny bola aj spomaľujúca sa inflácia.
Desaťročný taliansky dlhopis tak v tomto roku priniesol investorom výnos na úrovni 23 % a španielsky desaťročný dlhopis im priniesol 20,6-% výnos. „Cena španielskych 30-ročných dlhopisov vzrástla o takmer 40 %, pričom obdobné zhodnotenie zaznamenali aj belgické, talianske dlhopisy s rovnakou splatnosťou, ktoré rástli o necelých 30 %,“ doplnil Pánis.
Investorom zarábali aj dlhopisy Nemecka, Fínska, či Belgicka. „Pri dvojročných dlhopisoch dokonca platili investori Nemecku, Holandsku, Rakúsku, Fínsku, Belgicku a Francúzsku za to, aby im mohli požičať,“ doplnil analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros.
Podľa odborníkov za rastom ceny štátnych dlhopisov možno hľadať najmä kroky ECB. „Európa sa nachádza na pokraji recesie a ECB chce ekonomike pomôcť. Úrokové sadzby už znížila prakticky na nulu, takže musela pristúpiť k radikálnejším opatreniam,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.
Analytici sa preto zhodujú, že cena štátnych dlhopisov by mohla ešte mierne rásť aj v roku 2015, pretože ECB ohlásila, že plánuje pokračovať v podporných opatreniach. „Zdá sa veľmi pravdepodobné, že začne na vlastnú päsť vykupovať dlhopisy štátov eurozóny. To by stlačilo ich výnosy ešte nižšie a mierne vylepšilo ich cenu,“ predpokladá analytik spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář.
Analytik Kamil Boros však upozorňuje, že ceny štátnych dlhopisov sú už v súčasnosti mimoriadne vysoké. „Asi najväčší priestor pre rast ceny vidíme pri Slovinsku, kde sú ceny ešte relatívne nízke a riziká sú nižšie,“ predpokladá Boros a zároveň dodáva, že ceny dlhopisov neostanú vysoko donekonečna. „Keď časom dôjde k oživeniu a trhy začnú očakávať zvýšenie sadzieb ECB, tak pôjdu nahor výnosy a ceny nadol. To nie je problém, pokiaľ si investor ponechá dlhopis do splatnosti. Problém však je, keď ho bude potom chcieť predať, v takom prípade je možné, že ho predá so stratou,“ dodal Boros.

Súvisiace články

Aktuálne správy