Produkcia hydinového mäsa v SR predstavuje iba 47,5 % spotreby obyvateľstva

Základným problémom slovenského hydinárstva bola aj v roku 2014 nízka sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
„V súčasnosti predstavuje slovenská produkcia hydinového mäsa iba 47,5 % spotreby obyvateľstva, pričom do roku 2000 bolo Slovensko v tejto komodite sebestačné,“ spresnil.
Ďalším problémom hydinárstva v SR je nízky lokálpatriotizmus slovenských spotrebiteľov. „Pokiaľ nemecký alebo rakúsky spotrebiteľ kupuje iba svoje domáce potraviny, slovenskí spotrebitelia sa musia naučiť kupovať slovenské výrobky, pretože iba tak napomôžu zamestnanosti a rozvoju výroby na Slovensku.“
Veľkým problémom hydinárstva podľa Molnára zostalo aj po minulých rokoch nerovnomerné rozdelenie zisku v procese výroby a predaja výrobkov. „Z vývoja cien je viditeľné výrazné roztváranie nožníc medzi odbytovou a spotrebiteľskou cenou v prospech obchodných reťazcov už dlhodobo a nožnice zostali roztvorené aj v roku 2014,“ dodal.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy