Prečo sa Rusko rozhodlo masívne zvýšiť úrokové sadzby o 1 hodine v noci

, qz Foto: SITA

Centrálna banka Ruska reagovala prekvapivým oznámením zhruba o 1 hodine nočnej moskovského času. Krok mal stabilizovať menu krajiny.

Jedným zo spôsobov, ako premýšľa centrálna banka, je udržať záujem o menu. Vyššie úrokové sadzby robia menu viac atraktívnou. To by teoreticky malo odrádzať ľudí ju predávať, čo by tlačilo jej cenu dole.

Bude to ale fungovať? To nikto nevie. Okamžitá reakcia na trh, aj keď v noci sa veľmi neobchoduje, bolo zastaviť neúprosný pád rubľa. Na druhej strane, prudký nárast úrokových sadzieb pravdepodobne poslúži ako vietor do plachiet už upadajúcej ruskej ekonomike.

Stručne povedané, Rusko je uchytené vo zveráku. Hodnota tovaru, na ktorom je závislé, ropa, klesá spolu s rubľom. Slabý rubeľ rozprúdi infláciu. Hospodársky rast sa rúca. A pochybnosti rastú o schopnostiach splatiť dlh zadlžených ruských energetických firiem v budúcom roku. Čo by sa ešte mohlo pokaziť? No, predsa banky. A to aj napriek tomu, že nebolo takmer žiadne znamenie, že viera v ruský bankový systéme by sa v ostatnom čase vytrácala. Ale to sa pravdepodobne zmení, ak bude mena v páde pokračovať tempom, ako doteraz. Tento rok to je už 50 %. Typicky, by takýto pokles meny v určitom okamihu podnietil vkladateľov vytiahnuť svoje peniaze z bánk a pokúsiť sa nájsť nejaké aktíva, aby o peniaze neprišli. Run na banky by ďalej zhoršil ekonomické strasti krajiny.

Podstatnejšie je, že Putinovo Rusko čelí najväčšiemu súboru ekonomických problémov, aké kedy krajinu stretlo. Kombinácia stagnujúcej ekonomiky a rastúcej inflácie sa pravdepodobne u Rusov v ich reálnych príjmoch nepríjemne prejaví už budúci rok. Popularita Vladimira Putina, ktorá sa pohybovala medzi 80 až 90 % od začiatku ruských zásahov na Ukrajine, by mohla utrpieť, pretože na rozdiel od zahraničných vojnových dobrodružstiev je popularita historicky závislá na zvyšovaní životnej úrovne obyvateľstva.

Ale s najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebný na uvoľnenie obľuby Putina oveľa väčší ekonomický rozvrat. Rusi dobre vedia, čo to znamená mať sa horšie. Medzi rokmi 1989 a 1990 výkon ekonomiky bývalého Sovietskeho zväzu poklesol o takmer nepredstaviteľných 40 %, čo malo hrozné následky na osobné príjmy. Putin sa dostal k moci z tohto chaosu, v ktorom rozšírený gangsterizmus a ekonomický kolaps skomplikoval väčšine ľudí život. V porovnaní s tým, je súčasný ekonomický tlak iba dočasná búrka, ktorá prehrmí.

Súvisiace články

Aktuálne správy