Aktivita súkromného sektora v eurozóne v decembri rástla

Predbežný zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, v decembri stúpol na 51,7 bodu a zotavil sa z šestnásťmesačného minima 51,1 bodu

Aktivita súkromného sektora v eurozóne v decembri posilnila, tento rast je však pomalý, keďže firmy naďalej znižovali ceny, aby podporili obchod. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila v utorok. Predbežný zložený index nákupných manažérov, ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, v decembri stúpol na 51,7 bodu a zotavil sa zo šestnásťmesačného minima 51,1 bodu. Tento výsledok je však v rámci roka druhý najhorší. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že sa hodnota indexu dostane na 51,5 bodu.

„Celkovo obraz slabej eurozóny prináša sklamanie. Nie je čo oslavovať,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit, s tým, že ide o veľmi nízku mieru rastu. December je už osemnásty mesiac v rade, keď sa hodnota indexu drží nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od poklesu.

PMI odvetvia služieb, posilnil na 51,9 bodu z hodnoty 51,1 bodu. Analytici počítali s hodnotou 51,5 bodu. PMI priemyselného sektora sa dostal na 50,8 bodu, kým analytici očakávali 50,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy