Vláda SR chce stimulovať rozšírenie výroby sklárskej spoločnosti RONA

Vláda hľadá spôsoby, ako pomôcť sklárskej spoločnosti Rona, a. s., Lednické Rovne, pri plánovanom rozšírení výroby. Podľa premiéra Roberta Fica, ktorý si dnes v Lednických Rovniach pozrel výrobné priestory spoločnosti, vláda SR sa pokúsi nájsť spôsob, ako firme pomôcť pri nákupe logistického centra a moderných technológií.
„Naším zámerom je získať unikátnu technológiu tavenia skla – pec, ktorá dnes ešte ani neexistuje. My presne vieme, aké má mať požiadavky a k tomu technológie tvarovania a opracovania, ktoré poskytnú výrobku úplne nové vlastnosti. Tieto zariadenia sa nedajú kúpiť z katalógu, treba ich s dodávateľmi vyvinúť, vymyslieť, a potom aplikovať,“ priblížil výrobno-technický riaditeľ spoločnosti Peter Vrábel.
Ako dodal, cena projektu by sa mala pohybovať od 10 do 20 miliónov eur v závislosti od špecifikácie výrobku. „Investičné stimuly idú prísne podľa zákona o investičnej pomoci a jednou z podmienok je zvýšiť počet zamestnancov o 10 %. V našom prípade by to predstavovalo 130 ľudí. My nebudeme klamať. Chceme navýšiť počet zamestnancov o 40 až 50. Aj to bolo súčasťou dnešného rokovania s premiérom,“ doplnil Vrábel s tým, že projekt by chceli rozbehnúť v budúcom roku a ukončiť by ho mali do troch rokov.
Spoločnosť Rona má podľa premiéra viac ako 120-ročnú tradíciu výroby skla a fantastickým spôsobom reprezentuje Slovenskú republiku. „Firma zamestnáva viac ako 1300 zamestnancov a je jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Nebudeme sa na požiadavky spoločnosti v žiadnom prípade pozerať formálne, ale budeme dostatočne pružní pri hľadaní odpovedí na ich potreby. Je to firma, ktorá má fantastické meno a pri pohľade na to, čo títo ľudia dokážu, cítim povinnosť byť maximálne konštruktívny,“ konštatoval predseda vlády s tým, že diskutovali o možnosti daňových úľav, čo je pre vládu najprijateľnejší spôsob stimulov.

Súvisiace články

Aktuálne správy