Aký bol rok 2014: Podrobný prehľad najdôležitejších zahraničných udalostí

, ČTK Foto: SITA

Fúzie, prepady, žaloby, súdne spory, patentové práva úspešné a menej úspešné debuty na burze, ale aj sankcie a regulácia. Aj o tom bol rok 2014 biznise.

Január
Hodnota kybernetickej meny Bitcoin sa vrátila nad 1000 USD kvôli zapojeniu výrobcu internetových hier Zynga. Americký konkurzný inštitút ABI oznámil, že počet bankrotov v USA v roku 2013 klesol o štvrtinu na 44 111 prípadov. Japonská spoločnosť Suntory sa dohodla na prevzatí amerického výrobcu liehovín Beam za 16 miliárd dolárov. Americká spoločnosť Google oznámila, že kúpi za 3,2 mld. USD výrobcu inteligentných termostatov a detektorov dymu Nest Labs. Dohoda je druhou najväčšou akvizíciou Googlu. Naopak zbavuje sa len nedávno kúpeného výrobcu mobilných telefónov Motorola v prospech čínskej spoločnosti Lenovo za 2,9 miliardy dolárov. Svetová banka prvýkrát za tri roky zvýšila svoj odhad svetového ekonomického rastu,  v roku 2014 sa má zvýšiť o 3,2 percenta. Ratingová agentúra Moodys zvýšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Írska o jednu priečku na stupeň Baa3 späť do investičného pásma. Čína oznámila, že jej ekonomika v uplynulom roku vzrástla najpomalšie za štrnásť rokov, o 7,7 percenta. Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën, oznámila, že v roku 2013 sa prepadla takmer o päť percent na 2,82 milióna vozidiel kvôli poklesu dopytu na dvadsaťročné minimum. Japonská automobilka Toyota v roku 2013 obhájila postavenie najväčšieho svetového predajcu automobilov. Predaj zvýšila o dve percentá na 9,98 milióna vozidiel. Analytická spoločnosť IDC oznámila, že v roku 2013 svetový odbyt smartfónov prekonal miliardu kusov. Britská ekonomika rástla v roku 2013 najrýchlejšie od začiatku finančnej krízy, HDP sa zvýšil o 1,9 percenta oproti rastu o 0,3 percenta.

Február
Ekonómka Janet Yellenová sa zložením prísahy oficiálne stala prvou ženou v čele americkej centrálnej banky (Fed). Nahradila Bena Bernankeho. Aj na poste generálneho riaditeľa Microsoftu nastala čas výmeny. Satya Nadella vystriedal Steva Ballmera. Prevádzkovateľ siete Twitter oznámil stratu za rok  2013, 645 miliónov dolárov. Internetový gigant Google sa stal podľa trhovej hodnoty druhým najväčším podnikom v USA. Predstihol tak ropnú firmu Exxon Mobil. Jednotkou zostal Apple. Belgickej finančnej skupine KBC, vlastníka ČSOB, vzrástol za rok 2013 zisk po zdanení o 65,8 percenta na 1,015 miliardy eur. Aj švajčiarskej spoločnosti Nestlé, jedničke v odbore, klesol v roku 2013 čistý zisk na desať miliárd švajčiarskych frankov. Eurostat oznámil, že ekonomika eurozóny v roku 2013 vykázala pokles o 0,4 percenta. Ekonomika EÚ o 0,1 percenta vzrástla. Podľa španielskej centrálnej banky sa španielsky štátny dlh vyšplhal na rekordných 961,6 miliardy eur. Facebook oznámil, že za 16 mld. USD kupuje prevádzkovateľa aplikácie pre mobilnú komunikáciu Whatsapp. Európska investičná banka (EIB) zmrazila všetky svoje aktivity na Ukrajine kvôli nepokojom v krajine. Najväčšia európska automobilka Volkswagen oznámila, že jej v roku 2013 vzrástol prevádzkový zisk o 1,5 percent na rekordných 11,7 mld. Eur. Medzinárodná ratingová agentúra Moodys zvýšila rating Španielska zo známky Baa3 na Baa2 s pozitívnym výhľadom. Britská HSBC, podľa trhovej hodnoty najväčšia banka v Európe, oznámila, že v roku 2013 jej vzrástol čistý zisk o 15 percent na 16,2 miliardy dolárov. Ukrajinská centrálna banka opustila riadený kurz meny a nahradila ho kurzom plávajúcim. Americké úrady uviedli, že americké banky vykázali v roku 2013 rekordný zisk 154,7 miliardy USD. Rakúska finančná skupina Erste Group Bank oznámila, že jej v roku 2013 klesol čistý zisk na 61 mil. Eur. Panamská vláda sa dohodla s konzorciom stavebných firiem vedených španielskou spoločnosťou Sacyr na pokračovanie dostavby novej časti Panamského prieplavu. Burza pre kybernetickú menu Bitcoin, japonská Mt. GOX, podala kvôli hackerskému útoku žiadosť o bankrot.

Marec
Cyperský parlament schválil revidovaný plán predaja štátneho majetku. Jeho prijatie je podmienkou pre získanie ďalších peňazí zo záchranného programu medzinárodných veriteľov. Kalifornský súd znovu odmietol žiadosť Applu o zákaz predaja starších smartfónov Samsung na americkom trhu. Talianska banková skupina UniCredit oznámila, že v roku 2013 prekonala 14 mld. Eur.Počet firemných bankrotov v Nemecku v roku 2013 klesol o šesť percent na 28.304 prípadov a dostal sa tak na najnižšiu úroveň od roku 2000. Nemecká centrálna banka uviedla, že sa jej v roku 2013 zvýšil zisk na sedemnásobok úrovne predošlého roka. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pozastavila všetky aktivity spojené s procesom prijímania Ruska za člena a oznámila, že posilní spoluprácu s Ukrajinou. Grécko dospelo s EÚ a MMF k dohode, ktorá tejto zadlženej krajine umožní čerpať ďalšiu časť finančnej pomoci. MMF sa dohodol s Ukrajinou na poskytnutie záložného úveru v objeme 14 až 18 miliárd USD.      

Apríl
Nigéria sa stala najväčšou ekonomikou Afriky. Vlani jej HDP dosiahol 510 mld. USD (10,2 bilióna Sk) a preskočila tak JAR. MMF predpovedal, že tempo rastu svetovej ekonomiky by malo v tomto roku zrýchliť na 3,6 percenta z vlaňajších troch percent. Britské Tesco oznámilo, že mu v uplynulom finančnom roku klesol zisk o šesť percent na 3,3 miliardy libier. Ratingová agentúra Fitch Rating zlepšila hodnotenie dlhodobých záväzkov Španielska o jeden stupeň na BBB +. Fínska spoločnosť Nokia dokončila predaj svojej divízie výroby mobilných telefónov americkému Microsoftu za 5,44 miliardy eur.    

Máj
Federálny súd v Kalifornii rozhodol, že juhokórejský Samsung porušil dva patenty týkajúce sa technológií pre smartfóny  Applu, ktorému musí zaplatiť 119,6 mil. USD.  Aj Apple ale porušil najmenej jeden patent Samsungu a má zaplatiť 158.400 dolárov. Nemecká farmaceutická spoločnosť Bayer oznamuje kúpu  divíziu výroby voľne predajných prípravkov pre starostlivosť o zdravie amerického konkurenta Merck za 14,2 mld. USD. Španielska ropná a plynárenská skupina Repsol predala podiel 11,86 percenta v argentínskej energetickej spoločnosti YPF firme Morgan Stanley za 900 miliónov eur. Prakticky tak po 15 rokoch opustila Argentínu. Americká reklamná spoločnosť Omnicom a jej francúzsky konkurent Publicis zrušili plány na zlúčenie, ktorým by vznikla najväčšia reklamná skupina sveta. Portugalsko sa stalo po Írsku druhou krajinou eurozóny, ktorá opustila medzinárodný záchranný program EÚ a MMF. Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair oznámila, že zaznamenala v uplynulom roku prvý pokles zisku za päť rokov, znížil sa o osem percent na 523 mil. Eur. Ročný zisk svetovej počítačovej jedničky Lenovo stúpol o 29 percent na 817,2 mil. USD. Spoločnosť Apple oznamuje kúpu Beats Electronics, ktorá vyrába slúchadlá a prevádzkuje internetovú hudobnú službu. Pre Apple je to najväčšia akvizícia v histórii, za tri miliardy dolárov.

Jún
Európska centrálna banka (ECB) znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,1 percenta na nové rekordné minimum 0,15 percenta. Podľa tlače japonský výrobca elektroniky Sony predal v uplynulom finančnom roku 18,7 milióna herných konzol a prvýkrát po ôsmich rokoch tak prekonal domáceho rivala Nintendo. Akcie najväčšieho amerického vydavateľa časopisov Time Inc vstúpili na newyorskú burzu. Najväčší čínsky internetový obchod Alibaba oznámil, že prevezme v rámci najväčšej fúzie v dejinách čínskeho internetu všetky zostávajúce akcie spoločnosti UCWEB, ktorá prevádzkuje internetový prehliadač pre mobilné telefóny. Súd EÚ potvrdil pokutu 1,06 miliardy eur, ktorú od Bruselu pred piatimi rokmi dostal americký čipový gigant Intel za údajné obmedzovanie konkurencie. Americký internetový predajca Amazon predstavil vlastný inteligentný telefón s názvom Fire Phone. Ministri financií eurozóny v Luxembursku podľa očakávania podporili rozšírenie eurozóny o Litvu od začiatku budúceho roka. Akcie prevádzkovateľa európskych búrz Euronext debutovali s poklesom na burze. Francúzsko predalo podiel 3,1 percenta v plynárenskej a elektrárenskej firme GDF Suez za 1,5 mld eur. Americké úrady vymerali francúzskej banke BNP Paribas pokutu vo výške 8,834 miliardy dolárov za porušovanie amerických sankcií voči Sudánu, Iránu a Kube.

Júl
Americký akciový index Dow Jones prvýkrát prekonal 17.000 bodov. Americká spoločnosť Whirlpool, najväčší výrobca domácich spotrebičov na svete, oznámila, že kúpi väčšinový podiel v talianskom konkurentovi Indesit za 758 mil. Eur. Predstavitelia piatich krajín skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a JAR) podpísali dohodu o vytvorení novej rozvojovej banky a spoločného rezervného fondu. Mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim získal späť titul najbohatšieho človeka na svete. Hodnota Slimovho majetku dosiahla 79,6 miliardy dolárov. Imanie druhého Billa Gatesa je 79,1 miliardy. Arbitrážny súd v Haagu rozhodol o tom, že Rusko má akcionárom bývalej najväčšej súkromnej ruskej ropnej firmy Jukos vyplatiť odškodné 50 mld. USD. Rusko sa odvoláva. Prezident USA Barack Obama oznámil rozšírenie sankcií proti Rusku kvôli situácii na Ukrajine, ktoré sa dotkli energetiky, obchodu so zbraňami a bánk. Argentína sa druhýkrát za takmer 13 rokov ocitla v platobnej neschopnosti, nedokázala totiž v stanovenej lehote vyriešiť s veriteľmi spor o svoj dlh. Spor je teraz na súde. EÚ zverejnila ďalšie protiruské sankcie, ktoré dopadli na banky, obchod so zbraňami či dodávky technológií pre ropný priemysel. Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sa nepodarilo dosiahnuť schválenie globálnej dohody. Kolaps spôsobili požiadavky Indie.

August
Spoločnosti Samsung a Apple uzavreli zmier v patentových sporoch mimo USA. Ruská vláda vyhlásila ročné embargo na dovoz potravinárskych výrobkov zo západných krajín, ktorým reagovala na protiruské sankcie vyhlásené USA a EÚ. Americký finančný ústav Bank of America sa dohodol s vládou USA na rekordnom urovnaní sporu kvôli predaju hypotekárnych cenných papierov pred finančnou krízou z rokov 2007 až 2009. Spolu zaplatí 16,65 miliardy dolárov. Index amerických akcií Standard & Poors 500 prvýkrát v histórii prekonal hranicu 2000 bodov. Americký súd zamietol požiadavku firmy Apple, ktorá chcela v USA zakázať predaj niektorých smartfónov a tabletov Samsungu. Čínska spoločnosť NEVS, majiteľ švédskej automobilky Saab, požiadala švédsky súd o krátkodobú ochranu pred veriteľmi.

September
ECB nečakane znížila svoju základnú úrokovú sadzbu na nové rekordné minimum 0,05 percenta z doterajšej úrovne 0,15 percenta. Americká spoločnosť General Electric oznámila, že predá svoju výrobu domácich spotrebičov GE Appliances švédskemu Electroluxu za 3,3 miliardy USD. Cena severomorskej ropy Brent prvýkrát za viac než rok klesla pod psychologicky dôležitú hranicu 100 dolárov za barel. Neskôr klesla na ešte nižšie. Nízkonákladový Ryanair sa dohodol na nákupe 100 lietadiel Boeing 737 MAX za 22 miliárd dolárov. Najväčšiemu svetovému predajcovia nábytku IKEA vzrástli v uplynulom fiškálnom roku tržby o tri percentá na 28,7 miliardy eur. EÚ a USA zaviedli nové sankcie namierené proti Rusku za jeho podporu proruských separatistov na Ukrajine. Najväčšia európska cestovná kancelária TUI Travel a jej väčšinový vlastník TUI sa dohodli na podmienkach fúzie. Spojením vznikne jednotka v obore s kombinovanou hodnotou 6,5 miliardy eur. Microsoft za 2,5 miliardy dolárov prevezme švédsky podnik Mojang, ktorý stojí za videohrou Minecraft.  Akcie najväčšieho čínskeho internetového predajcu Alibaba Group Holding zažili úspešný debut na newyorskej burze NYSE. Kurz nakoniec vzrástol o viac ako 37 percent nad emisnú cenu 68 dolárov.

Október   
Americká technologická spoločnosť Hewlett-Packard oznámila, že sa rozdelí na dve časti, na osobné počítače a tlačiarne, a na technologické služby. MMF vo svojom polročnom výhľade oznámil, že svetová ekonomika porastie v roku 2014 o 3,3 percenta, teda rovnako slabým tempom ako v roku 2013. Cena severomorskej ropy Brent prvýkrát od leta 2012 zostúpila počas dňa pod 90 dolárov za barel kvôli nadmernej ponuke. Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získal francúzsky ekonóm Jean Tirol za analýzu trhovej sily a regulácie trhu. Rusko a Čína v Moskve uzavreli zmluvu o dodávkach ruského zemného plynu takzvanou východnej cestou. Plynovodom Sila Sibíri má Čína počas 30 rokov dostať 38 miliárd kubických metrov plynu v hodnote 400 miliárd dolárov. Ministerstvo financií USA oznámilo, že deficit rozpočtu USA klesol na 483 mld USD, najmenej za šesť rokov. ECB a Európsky bankový úrad oznámili, že v hĺbkovej previerke zdravia popredných európskych bankových skupín neuspelo 24 bánk v eurozóne. Brazílske spoločnosti Grupo Cutrale a Safra Group sa dohodli na prevzatí amerického distribútora banánov Chiquita za 1,3 mld. USD. Firmy to oznámili po tom, čo akcionári Chiquita odmietli spojenie firmy s írskym podnikom Fyffes. Fed podľa očakávaní oznámil ukončenie nákupov dlhopisov, ktorými od finančnej krízy podporoval ekonomiku. Od konca roku 2008 nasmeroval Fed do ekonomiky v troch fázach 3,7 bilióna dolárov. Ukrajina a Rusko sa po tvrdých niekoľkomesačných rokovaniach dohodli na zimných dodávkach ruského plynu na Ukrajinu.

November
Priemerná cena benzínu v USA prvýkrát za posledné štyri roky klesla pod tri doláre za galón. ECB oficiálne prevzala funkciu centrálneho dohľadu nad bankovým sektorom v eurozóne. EK uviedla vo svojej jesennej predpovedi, že v celej únii aj v eurozóne predpokladá v roku 2014 len slabý hospodársky rast o 1,3 respektíve o 0,8 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Euro sa voči doláru po prvýkrát za viac ako dva roky prepadlo pod 1,24 USD. Americký federálny súd schválil plán finančného ozdravenia Detroitu. Ťažko zadlžené mesto tak bude môcť po takmer 16 mesiacoch opustiť bankrotový režim. Rusko a Čína v Pekingu za účasti prezidentov oboch krajín podpísali rámcovú zmluvu o ďalších dodávkach ruského plynu do Číny, a to takzvanú západnú cestu.  Južná Kórea ohlásila dohodu s Čínou o voľnom obchode. Británia, Švajčiarsko a USA udelili piatim bankám (HSBC, RBS, UBS, JP Morgan Chase a Citibank) pokutu za manipulácie na devízovom trhu celkovo 3,4 miliardy dolárov. Cena severomorskej ropy Brent prvýkrát za štyri roky padla pod 80 dolárov za barel. USA a India vyriešili nezhody v oblasti potravinovej politiky, a otvorili tak cestu k dokončeniu globálnej dohody o liberalizácii obchodu. EK povolila letecké spoločnosti Etihad Airways zo Spojených arabských emirátov prevziať 49 percent v problémových talianskych aerolinkách Alitalia. Americký výrobca a prevádzkovateľ solárnych elektrární SunEdison uviedol, že spolu so svojou divíziou terraform Power kúpi za 2,4 mld. USD výrobcu a prevádzkovateľa veterných elektrární First Wind. Stane sa najväčším staviteľom elektrární z obnoviteľných zdrojov energie na svete. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) oznámila, že ani napriek prudkému poklesu cien nebude obmedzovať ťažbu. Cena americkej ľahkej ropy WTI v reakcii na rozhodnutie OPEC po prvýkrát od roku 2010 prepadla pod hranicu 70 dolárov za barel. WTO po rokoch dlhotrvajúcich rokovaní prijala prvú globálnu reformu obchodných pravidiel od svojho vzniku v roku 1995.

Súvisiace články

Aktuálne správy