Nemecké maloobchodné tržby vzrástli v októbri najviac za tri roky

Maloobchodné tržby v Nemecku vzrástli v októbri najvýraznejším tempom za viac než tri roky. Podľa analytikov je to dôsledok rastúcej spotrebiteľskej dôvery vďaka priaznivej situácii na trhu práce a nízkej inflácii. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili údaje nemeckého štatistického úradu.
Maloobchodné tržby po úprave o kalendárne a sezónne vplyvy vzrástli v októbri medzimesačne o 1,9 %, uviedol dnes štatistický úrad v predbežnom odhade. Ekonómovia očakávali rast na úrovni 1,5 %. Bol to najvýraznejší rast tržieb v maloobchode od júna 2011, keď dosiahol 2,6 %.
Výsledok je tak obratom v porovnaní s vývojom maloobchodných tržieb v septembri, keď zaznamenali medzimesačný pokles o 2,8 %. Toto číslo je už revidované a je nižšie než koncom októbra udávaný medzimesačný pokles za september, ktorý predstavoval 3,2 %.
Na medziročnej báze sa maloobchodné tržby v októbri 2014 zvýšili o 1,7 % a spomalili tak tempo rastu oproti septembru, keď medziročne vzrástli o 2,4 %. Výsledok je v súlade s očakávaniami ekonómov, pričom tržby sa zvýšili už druhý mesiac po sebe.
Najvýraznejšie sa pod rast podpísali potravinové produkty. Tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov sa zvýšili v októbri medziročne o 1,9 %, zatiaľ čo z predaja nepotravinových produktov o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy