Španielske ceny v novembri opäť poklesli

Cenová hladina v krajine v novembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška klesla o 0,4 %, išlo už o piaty mesiac jej poklesu

Celková hladina španielskych spotrebiteľských cien sa v novembri už piaty mesiac po sebe znížila. Podľa národnej metodiky novembrová cenová hladina v krajine medziročne klesla o 0,4 %. Informoval o tom vo štvrtok španielsky štatistický úrad INE. Novembrové oslabenie cien bolo najvýraznejšie od augusta. Hlavným dôvodom poklesu celkovej cenovej hladiny bolo zlacnenie ropy. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny energií či potravín, však tiež oslabila.

Predstavitelia Španielska ale aj analytici však v podstate nevidia veľké riziko deflácie a nepredpokladajú, že ekonomické zotavovanie krajiny pokles cien ohrozuje. Španielsko sa vlani dostalo z hlbokej recesie a stalo sa jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v eurozóne. Hrubý domáci produkt krajiny posilnil už päť štvrťrokov po sebe. Oživenie domáceho dopytu čiastočne pomohlo krajine čeliť spomaleniu ekonomík hlavných obchodných partnerov Španielska v eurozóne, ktoré v tomto roku utlmilo export krajiny.

V treťom štvrťroku sa hospodárstvo krajiny medzikvartálne zväčšilo o 0,5 %. Medzikvartálny rast počas obdobia apríla až júna však španielsky štatistický úrad krajiny zrevidoval mierne nadol, a to na úroveň 0,5 %. Predchádzajúci odhad naznačoval, že ekonomika v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy